Новини

Новини

Художникът Любен Стоев подрежда изложба в галерия Възраждане

Художникът Любен Стоев подрежда изложба в галерия Възраждане

19.4.2010 г. 10:30:15
На 20 април в галерия Възраждане ще се открие изложба „De profundis" на големият софийски художник Любен Стоев, след което публиката ще има удоволствието да присъства на пловдивската премиера на книгите „Бай дъ уей - истории с очакван и неочакван край" на брата на Любен Стоев, големият кинаджия и дипломиран биолог Джеки Стоев, автор на над 50 игрални и документални филма, между които „Спас и Нели" и „Летете с Росинант". Втората премиера е на книгата „Краят на една незапочната любов" на Джони Пенков, дипломиран инженер и втората част от тандема Пенков-Стоев. Освен литератори и кинаджии те са и музиканти. Вечерта ще гостува известния пловдивски китарист Огнян Видев и заедно с акордеона на Любен Стоев се надяваме да се получи един истински Джем Сешън. Очакват се и други изненадващи музикални присъствия.

Между другото „Бай дъ уей" е обявена за най-смешна книга на 2009г.

Любен Стоев е от малцината изцяло социално акордирани български художници. Завършил висшето училище за изобразителни изкуства в Германия при проф. Лея Грундиг, той е попил острата социална философия и рисувъчен маниер на великите европейски творци - Ото Дикс, Георг Грос и Ханс Грундиг. Цялото му творчество е свързано със социума на човешкото гето.

Обиколил света, надникнал в Далечния изток, Африка, Южна Америка, слязъл в дълбините на мините и на човешкото съзнание, художникът рисува човешкия мравуняк - страда, съчувства, изобличава. Вълнуват го болката и нищетата им, поруганият, изпаднал извън коловоза, малък човек. Негови герои са унижените и оскърбените.

Със средствата на рисунката, колажа, инсталацията, авторът създава силни, социални творби за днешната разслоена, обезсърчена и мъчително търсеща пътя си България.

Plovdiv24.bg

21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.