Новини

Новини

Изложба на Ангел Герджиков в галерия "Възраждане", Пловдив

Изложба на Ангел Герджиков в галерия "Възраждане", Пловдив

29.3.2010 г. 8:20:17

Изложба живопис на известния пловдивски художник Ангел Герджиков ще бъде открита на 30 март в галерия Възраждане. Роден през 1969 г. в Пловдив, завършил ССХУ Цанко Лавренов и ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий" специалност живопис. Има 12 самостоятелни изложби и множество участия в общи. Това ще е шестата му самостоятелна изложба в галерия Възраждане.

Изложбата ще продължи до 19 април.

В последните десетина години, Ангел Герджиков, с всяка следваща изложба доказва, че владее едно от най-ценните качества за твореца - да разширява границите на таланта си, да се променя и живописно, и жанрово, според духовните си повели и търсения. Достигнал едно завидно майсторство в авторския си пейзаж, художникът, все по-упорито, развива фигуративния си свят, чиито персонажи вече са намерени като типаж, телесна и духовна конструкция. Обединени в един магично поетичен , понякога имагинерен композиционен ритъм, малките общества от картините участват вдъхновено в полузабравени обреди и празници. Те сякаш идват от един езически, здраво свързан с природата, бит и закон.

Композиционната спойка на пейзаж и фигура е повече от успешна и позволява на автора да създава, освен живописен и други планове - на страст, възвишеност и молитва, планове емоционални и пълни с духовен живот.

21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.