Новини

Новини

Областният управител на Пловдив инж. Иван Тотев и посланичката на Финландия на музикална премиера в Пловдив

Областният управител на Пловдив инж. Иван Тотев и посланичката на Финландия на музикална премиера в Пловдив

10.5.2010 г. 15:32:59

Областният управител на Пловдив инж. Иван Тотев ще приеме днес в 17.00 часа посланика на Финландия у нас Нейно Превъзходителство г-жа Таря Лайтиайнен. Двамата ще разговарят за двустранните отношения и за съвместни бъдещи проекти.


От 19.00 часа тази вечер Нейно Превъзходителство Таря Лайтиайнен и Иван Тотев ще присъстват на българската премиера на финландско-българската група Finno-Balkan Voices, която ще се състои в концертната зала на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.


Finno-Balkan Voices е група от осем млади вокалисти и музиканти – четирима от Финдалндия и четирима от България, които изпълняват фолклорна музика от двете страни.  Тя е създадена през 2009 година, изграждайки сътрудничество между Академия „Сибелиус” Хелзинки – единственият музикален университет във Финландия и един от най-големите в Европа, и Пловдивската АМТИИ, като разширява спектъра на взаимодействие и реализирането на конкретни проекти между двете  страни. Първите публични концерти на Finno-Balkan Voices са изнесени през февруари т.г в Хелзинки.


News4000.bg

Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
27.4.2019 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.