Новини

Новини

Пловдив пак ще бъде "Сцена на кръстопът"

Пловдив пак ще бъде "Сцена на кръстопът"

9.9.2010 г. 16:07:46

Пет премиерни постановки ще бъдат показани на 14-то издание на „Сцена на кръстопът”. Международният театрален фестивал за първи път ще има жури, което ще присъди три награди в категориите най- добра мъжка и най- женска роля, както и за „най– добра постановка”.

Откриването следващия петък ще бъде на сцената на Драматичния театър, защото не е намерено достатъчно подходящо представление за Античния призна проф. Стефан Данаилов- артдиректор на феста. Той поясни, че надсловът тази година е „Театърът- безсмъртието”. Началото е с премиерата „КАНКУН” на Бина Харалампиева, съвместна продукция на ДТ „Пловдив” и Театър „Зад канала”-София. Другата пловдивска премиера е „Есенна соната” по Ингмар Бергман.

Варненският театър идва с „Фауст” на Гьоте и режисурата на Лилия Абаджиева. Едно от най -силните представления се очакава с особено нетърпение от зритилите. В него Камен Донев ще играе ролята на Снегирьов по „Братя Карамазови” на Достоевски в постановка премиера за Народния театър „Иван Вазов. Той ще покаже още една първа постановка в Пловдив –„Сирано дьо Бержерак” на Стефан Москов със звездите Деян Донков, Владимир Карамазов, Виктория Колева, Ани Пападопулу.

Чуждото участие е на Унгария и Франция. Има и съпътстваща програма, където най значима е кръглата маса на тема „Епикриза на БГ театър”.Ще видим и поетичен спектакъл на Любомир Левчев на 23 ти и концерт на Христо Мутафчиве и Б.Т.Р. на 17 септември на Летния театър.

Билетите са на касите на театъра на цени от 8 до 20 лева. 24 представления са на сцените от 10 до 23 септември.

Официалният сайт на фестивала е www.scenatepe.com.

Радио Пловдив

Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
27.4.2019 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.