Новини

Новини

Предстоящо

Предстоящо

21.11.2005 г. 8:28:09

Утре, 22 ноември 2005 (вторник) от 18.00 ч., Център за съвременно изкуство Скопие ще представи своята дейност чрез видео и фото документация в баня Старинна, Пловдив. 

Никола Писарев и Анита Ивковик ще представят дейността на Центъра за съвременно изкуство Скопие (и ръководената от него Галерия CIX) през периода 1998-2005. Галерия CIX е едно от най-активните и продуктивни арт пространства в Македония през 1998-2003. Видео презентацията е част от архива на Центъра за съвременно изкуство Скопие. Ще бъде представено съвременно изкуство от македонски автори и реализирани проекти в Центъра в Скопие.

Център за съвременно изкуство Скопие е създаден през 1994 като Сорос Център за съвременно изкуство – Скопие, Македония. През годините на своето съществуване Центърът се е доказал като добър партньор за артисти, критици и културни институции. Основни цели на Центъра в Скопие са: реализация на артистични проекти – национални и международни изложби, собствени проекти; осъществяване на дейности, спомагащи за развитието на изкуството и културата; организиране на симпозиуми, конференции, семинари, фестивали; развитие на новаторски и полезни проекти в областта на новите медии; публикации и др.

Представителите на  Центъра за съвременно изкуство Скопие са на двудневно работно посещение при своите колеги от Център за съвременно изкуство Пловдив. Дейността на двете организации е подкрепена от Швейцарска културна програма съответно в България и Македония. Срещата цели да сближи отделните Центрове и да постави начало за изграждане на система в професионалните отношения между тях. Това ще доведе до редовен обмен на изложби и гостуващи артисти, на информация за събития, задълбочаване на контактите между артистичните общности, реализиране на общи проекти, споделяне на  организационен опит получен в близки или подобни условия на работа. Така местната  публика ще бъде информирана   за най-новите форми, идеи и експериментални търсения в съвременното изкуство на всяка страна и ще даде основа за едно общо представяне на артисти от района пред световната публика.

Презентацията е вероятно последното за тази година събитие в Център за съвременно изкуство - Пловдив, баня Старинна, поради факта че състоянието на банята не позволява развиване на дейността на Центъра през зимния период.

Очаквайте следващите прояви през март!

 

 

Ден на славянската писменост и култура - 24 май
Още от най-древните запазени ръкописи на български книги можем да проследим традицията да се честват дните на двамата свети братя написали българската азбука - Св.Кирил (на 14 февруари) и Св.Методи...
21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.