Новини

Новини

 Който се е родил в Пловдив не е сбъркал - в световния китарен квинтет Китарисима/Gitarrissima една пета е пловдивска

Който се е родил в Пловдив не е сбъркал - в световния китарен квинтет Китарисима/Gitarrissima една пета е пловдивска

17.3.2010 г. 12:43:20

Олга е в средата на квинтета
Световната критика определя техните концерти, като “буря от енергия и виртуозност”, “чисто въодушевление”,”…пет чудесни китарни звука, които интерпретират необикновено, с пръсти по-бързи от поглед” и др.
От 2002 пет млади жени китаристки от Австрия, Унгария, България и Германия пленяват постоянно нарастващата международна публика със своите чувствени, музикални и виртуозни изпълнения. Квинтетът се състои от октавова китара (Кристина Добо), три концертни китари (Олга Димитрова, Мария Бенишек, Река Михалович) и акустична бас китара (Каролине Ауер). Оригиналните аранжименти на ансамбъла заемат ново място в музикалната литература за класическа китара. Със своите изпълнения петте музикантки освежават звука на китарата, което дава ново измерение на популярни класически произведения, както и на по-малко известни композиции. Тяхното звучене се отличава с богатство на музикалния цвят и оркестрова плътност, което е рядко срещано днес.

Почти всички аранжименти на “Гитарисима” са създадени от самите изпълнителки. В тях са съчетани умело балансирано гласоводене с ефирна прозрачност и находчиво използване на целия спектър на китарната техника, включително и перкусионни ефекти. „Гитарисима” са сред наградените участници на Международния китарен конкурс "Open Strings 2002" в Оснабрюк (Германия), и са изнасяли концерти в Германия, Англия, Люксембург, Хърватска, Австрия, Унгария и Турция. Участвали са в различни телевизионни продукции. Дебютният им компактдиск “Melange”, издаден от звукозаписна фирма Acoustic Music Records излиза през 2003, а втория компактдиск Tales&Dances, отново на същата фирма, е издаден през 2005.

*******

 Родената в Пловдив Олга се влюбва в китарата с първите си уроци по грифа, когато е на 8. Музикалното училище в Града под тепетата, което завършва преди 11 години, е естественият й път към първите големи награди от конкурси. Печели безапелационно почти всички състезания с китари, а това й отваря пътя и към света. През 1999 г. професорите Конрад Рагосниг и Александър Свете й преподават класическа китара и 7 години по-късно, вече с отличен диплом в джоба, я грабват за член на "Гитарисима" квинтет. Днес свири на китара, изработена от австралийския майстор Джордж Дзиата.

 

 

Можете да видите изпълнения на Gitarrissima  на техния YouTube канал - Gitarrissima channel

21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.