Новини

Новини

Светла Станилова със "Златна лира"

Светла Станилова със "Златна лира"

4.5.2010 г. 17:23:44

 

С престижната награда "Златна лира" удостои диригентката Светла Станилова Съюзът на българските музикални и танцови дейци. Поводът е троен. Доцентката по фолклорно пеене и дирижиране на народни хорове закръгля 30 години творческа дейност. Заедно с това се отбелязват 10 лета от създаването на фолклорна камерна формация "Филипополи", носител на многобройни награди от фестивали у нас, в Полша, Италия, Австрия, Белгия и Германия.

Полoвин век чества и хорът към дома на културата на железничарите "Гео Милев", който Станилова ръководи от 1977 година до днес. Юбилейният концерт е днес от 19 часа и на него ще звучат обработки от Стефан Мутафчиев, Петър Крумов, Георги Андреев, Стоян Пауров и Александър Христов. На сцената ще се качат и две 11-годишни ученички на Светла Станилова, отличени от фондацията на Бербатов като талантливи деца. Момичетата от "Филипополи" ще изпеят в трио, квартет, октет и соло китка от различните фолклорни области.

Гордост на доц. Станилова са чуждестранните специализантки, които, благодарение на нея, успяват да се заразят от нашата народна музика. Една от тях е Анжела Родел - американката, която се бори за голямата награда в Шоуто на Слави "Добре дошъл в България". Анжела е специализирала народно пеене и тамбура в АМТИИ, а сега ръководи група "Гологан" в столицата. Доцентката се гордее също с Мадлен Грейс от Австралия, Елизабет Сетцър от САЩ и японеца Ютака Бан, които са се изявявали заедно с момичетата от "Филипополи".

Деляна ЛУКОВА, Марица

Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
27.4.2019 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.