Новини

Новини

Регионални новини

Регионални новини

8.7.2005 г. 3:43:12

Голф и българско вино...

Брестовица: Първата по рода си в България изба с бутиков характер - в с. Брестовица, известна с вината Todoroff, асоцииран член на БХРА, организира съвместно с Голф Клуб Air Sofia за втори пореден път турнира "Todoroff golf cup" България 2005.

В този кръг отново се включиха някои от най-ревностните съзтезатели, както и победителите от първи кръг, съответно: г-н Георги Ангелов, г-н Ендо Садатсуго - търговско аташе на Япония у нас и ресторантьорът Христо Чепишев. Записаха се и нови участници, които се опитаха да наваксват в двата оставащи кръга, сред които и баскетболистът Атанас Голомеев.

Първият кръг се състоя на 14 май 2005 г. , като в него се включиха 51 играчи. Във втория кръг се включиха 34 играчи. Победител стана Емил Марков. На второ място се нареди Христо Чепишев, с реален шанс да спечели купата и на трето място - г-н Дейвид Хемпсън. В категорията Nearest the pin победител стана Георги Голомеев, а в категория Longest drive - Роберто Младенов.

Носителят на купата ще бъде излъчен на финала на 1 октомври т.г. и ще спечели "Голф уикенд" в Аликанте, Испания. Миналогодишният побетител Йордан Георгиев наскоро се завърна от голф екскурзията си в Аликанте, където беше посрещнат като VIP гост.

Десетките гости, които аплодираха играчите и победителите, опитаха и от партидата вина Todoroff - Golf Challenge, която е специално разработена за турнира и е само от 2000 бутилки, както и от новата реколта Мускат галерия 2004 г. и Розе 2004 г. Турнирът показа, че съчетанието между елитен спорт като голфа и вината Todoroff е един от най-добрите и желани варианти за пълноценна почивка.

Източник: БХРА

***

Родопски вести...

Смолян: На 7 и 8 юли тази година в новоизграждащата се Устовска чаршия в Смолян се проведе първият българо-гръцки панаир на занаятите. Събитието е резултат от спечелен проект от фондация "Родопски ценности" - Смолян, финансиран от Програма ФАР-ТГС на ЕС.

Панаирът включва представяне на уникални занаятчийски произведения на народни майстори от двете страни на границата, срещи между занаятчиите от Смолянско и района на Серес. Ще бъдат сключени договори за реализация на традиционните изделия, с което да се подпомогнат частните производители и бизнес-туризмът.
Гост на събитието е консулът на Гърция в България.

Източник: big.bg

***

Европейското село на щъркелите


Белозем: Пловдивското село Белозем от днес вече е европейско село на щъркелите, за което на официална церемония кметът Иван Тачев получи международна диплома. Тя му бе връчена от немската природозащитна организация "Евронатур". В Белозем има най-много обитаеми щъркелови гнезда в страната - общо 23. Местните жители се надявят отличието да помогне за развитието на екотуризма в техния район, който се обитава от защитения бял щъркел.


Източник: Радио Пловдив

 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
27.4.2019 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.
Разпети петък
Разпети петък
26.4.2019 г. 8:00:00
На Разпети или Велики петък се възсъздава свалянето на Христос от кръста и неговото погребение.
Велики четвъртък
Велики четвъртък
25.4.2019 г. 8:00:00
Ранната сутрин на Великия четвъртък е отредена в повечето райони на страната за боядисването на яйцата.
Плащеницата на Торино – една от най – светите християнски реликви
Много е изписано, изучавано и спекулирано около Плащеницата на Торино (Sacra Sindone) – една от най – известните реликви в света на християнството. Споровете за автентичността й ще продължат може би завинаги.
Легенда за великденския заек
Великденският заек е един от най-разпространените и познати символи на Великден