Новини

Новини

Днес един от великаните на рока - Ерик Клептън става на 65!

Днес един от великаните на рока - Ерик Клептън става на 65!

30.3.2010 г. 5:42:38

Ерик Клептън, роден в Рипли, Великобритания през 1945 г. Хваща китарата още на 15 години и се присъединява към първата си група - "Roosters". Преминава през множество блус групи в началото на 60-те и се спира в "The Yardbirds" със състав, който включва тримата може би най-добри британски китаристи на десетилетието-Клептън, Джеф Бек и Джими Пейж. Напуска ги през 1966 г., за да се присъедини кам "Bluesbreakers". Сед това Клептън сформира "Cream" със басист Джак Брус и барабанист Джинджър Бейкър. По-късно, през 1969 г., заедно със Стив Уинууд, Рик Греч и Джинджър Бейкър прави нова банда - "Blind Faith", чийто първи едноименен албум постига големи успехи.

 

В началото на ‘70-те Ерик започва да изпробва гласа си – резултатът са няколко страхотни любовни песни като "Layla". Следват албуми с грандиозни успехи: "Backless" (1978), "Just One Night" (1980), "Another Ticket" (1981)).

 

През 1988 г. Клептън издава двойно платинения албум "Crossroads", който съдържа 73 дигитално редактирани парчета, покриващи цялото творчество на китариста. През ‘80-те и ‘90-те Ерик Клептън печели няколко статуетки "Грами" с песни като "Tears In Heaven", посветена на трагично загиналия му син. Работи също и върху саундтрака на няколко филма - "Rush", "Феномен", "Смъртоносно оръжие".

 

Ерик Клептън е единственият, който има многобройно "присъствие" в залата на славата на Rock&Roll-а - веднъж като член на групите "The Yardbirds" и "Cream", и веднъж като соло китарист. Той продължава да радва и удивлява широк кръг от почитатели на мелодичната музика.

Дискография - до 2005г (Wikipedia)

  • 1970 Eric Clapton
  • 1970 Layla and Other Assorted Love Songs (as Derek and the Dominoes)
  • 1972 History of Eric Clapton (compilation)
  • 1972 Eric Clapton at His Best (compilation)
  • 1973 Clapton (compilation)
  • 1973 Live at the Fillmore (as Derek and the Dominoes) (Live 1970)
  • 1973 Eric Clapton's Rainbow Concert (Live 1972)
  • 1974 461 Ocean Boulevard
  • 1975 There's One in Every Crowd
  • 1975 E.C. Was Here (Live 1975)
  • 1976 No Reason to Cry
  • 1977 Slowhand
  • 1978 Backless
  • 1980 Just One Night (Live 1979, Double Disc Set)
  • 1981 Another Ticket
  • 1982 Time Pieces: Best Of Eric Clapton (1970-1978)
  • 1983 Money and Cigarettes
  • 1984 Too Much Monkey Business
  • 1984 Backtrackin'
  • 1985 Behind the Sun
  • 1986 August
  • 1987 The Cream of Eric Clapton
  • 1988 Crossroads
  • 1989 Homeboy
  • 1989 Journeyman
  • 1990 The Layla Sessions (as Derek and the Dominoes) (20th Anniversary Edition, Box Set)
  • 1991 24 Nights (Live 1990)
  • 1992 Rush
  • 1992 Unplugged (Live 1992)
  • 1994 From the Cradle
  • 1995 The Cream of Clapton
  • 1996 Crossroads 2: Live in the Seventies (Live from 1974 to 1978, Quadruple CD Set)
  • 1998 Pilgrim
  • 1999 The Blues (Double Disc Set)
  • 1999 Clapton Chronicles: The Best of Eric Clapton
  • 2000 Riding With the King (with B.B. King)
  • 2001 Reptile
  • 2002 One More Car, One More Rider (Live 2001)
  • 2004 Me and Mr. Johnson (an album of Robert Johnson covers)
  • 2004 Sessions for Robert J.
  • 2005 Back Home

 

Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
27.4.2019 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.