Новини

Новини

Днес един от великаните на рока - Ерик Клептън става на 65!

Днес един от великаните на рока - Ерик Клептън става на 65!

30.3.2010 г. 5:42:38

Ерик Клептън, роден в Рипли, Великобритания през 1945 г. Хваща китарата още на 15 години и се присъединява към първата си група - "Roosters". Преминава през множество блус групи в началото на 60-те и се спира в "The Yardbirds" със състав, който включва тримата може би най-добри британски китаристи на десетилетието-Клептън, Джеф Бек и Джими Пейж. Напуска ги през 1966 г., за да се присъедини кам "Bluesbreakers". Сед това Клептън сформира "Cream" със басист Джак Брус и барабанист Джинджър Бейкър. По-късно, през 1969 г., заедно със Стив Уинууд, Рик Греч и Джинджър Бейкър прави нова банда - "Blind Faith", чийто първи едноименен албум постига големи успехи.

 

В началото на ‘70-те Ерик започва да изпробва гласа си – резултатът са няколко страхотни любовни песни като "Layla". Следват албуми с грандиозни успехи: "Backless" (1978), "Just One Night" (1980), "Another Ticket" (1981)).

 

През 1988 г. Клептън издава двойно платинения албум "Crossroads", който съдържа 73 дигитално редактирани парчета, покриващи цялото творчество на китариста. През ‘80-те и ‘90-те Ерик Клептън печели няколко статуетки "Грами" с песни като "Tears In Heaven", посветена на трагично загиналия му син. Работи също и върху саундтрака на няколко филма - "Rush", "Феномен", "Смъртоносно оръжие".

 

Ерик Клептън е единственият, който има многобройно "присъствие" в залата на славата на Rock&Roll-а - веднъж като член на групите "The Yardbirds" и "Cream", и веднъж като соло китарист. Той продължава да радва и удивлява широк кръг от почитатели на мелодичната музика.

Дискография - до 2005г (Wikipedia)

  • 1970 Eric Clapton
  • 1970 Layla and Other Assorted Love Songs (as Derek and the Dominoes)
  • 1972 History of Eric Clapton (compilation)
  • 1972 Eric Clapton at His Best (compilation)
  • 1973 Clapton (compilation)
  • 1973 Live at the Fillmore (as Derek and the Dominoes) (Live 1970)
  • 1973 Eric Clapton's Rainbow Concert (Live 1972)
  • 1974 461 Ocean Boulevard
  • 1975 There's One in Every Crowd
  • 1975 E.C. Was Here (Live 1975)
  • 1976 No Reason to Cry
  • 1977 Slowhand
  • 1978 Backless
  • 1980 Just One Night (Live 1979, Double Disc Set)
  • 1981 Another Ticket
  • 1982 Time Pieces: Best Of Eric Clapton (1970-1978)
  • 1983 Money and Cigarettes
  • 1984 Too Much Monkey Business
  • 1984 Backtrackin'
  • 1985 Behind the Sun
  • 1986 August
  • 1987 The Cream of Eric Clapton
  • 1988 Crossroads
  • 1989 Homeboy
  • 1989 Journeyman
  • 1990 The Layla Sessions (as Derek and the Dominoes) (20th Anniversary Edition, Box Set)
  • 1991 24 Nights (Live 1990)
  • 1992 Rush
  • 1992 Unplugged (Live 1992)
  • 1994 From the Cradle
  • 1995 The Cream of Clapton
  • 1996 Crossroads 2: Live in the Seventies (Live from 1974 to 1978, Quadruple CD Set)
  • 1998 Pilgrim
  • 1999 The Blues (Double Disc Set)
  • 1999 Clapton Chronicles: The Best of Eric Clapton
  • 2000 Riding With the King (with B.B. King)
  • 2001 Reptile
  • 2002 One More Car, One More Rider (Live 2001)
  • 2004 Me and Mr. Johnson (an album of Robert Johnson covers)
  • 2004 Sessions for Robert J.
  • 2005 Back Home

 

Отбелязваме 177 години от рождението на Левски
Честване на 177-та годишнина от рождението на Апостола ще се проведе от 11 часа пред паметника на Васил Левски в подножието на Хълма на Освободителите
На 17-ти юли православната църква отдава почит на света великомъченица Марина
Именници: Марин (Минчев), Марина (името има значението „здрав, устояващ”). Легендата разказва, че девойката Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска (ІІІ век). Баща й ...
 28, 29 и 30 юли - ГОРЕЩНИЦИ
Празниците са известни още и под имената Блъсъци, Чурици, Германовци, Чурлига, Пърлига, Марина огнена, Опалена Мария, Чурута - в традиционния на...
СВЕТИ ПРОКОПИЙ (Прокопи Пчелар)
Имен ден: Прокопи.Прокопи Пчелар - в народните представи се свързва с пчеларството.  В ранно утро жените на пчеларите изпичат по два обредни хляба, за да събират пчелите много мед....
На 7 юли се чества Европейският ден на шоколада. Датата е избрана, защото на този ден през 1550 г. е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания. Отбелязва се във всички...
Да се целунем!
Да се целунем!
6.7.2019 г. 11:00:00
Неслучайно световният ден на целувката се отбелязва днес - в разгара на горещото лято. Така е от 1988 година насам - със сигурност не просто защото целувката след хранене понижава риска от кариес...
 120 от убийството на Стефан Стамболов (31 януари 1854 – 6 юли 1895)
Роден на 31 януари 1854 г. във Велико Търново. Потеклото му по майчина и бащина линия е от Трявна.
ЛЕТЕН АТАНАСОВДЕН
ЛЕТЕН АТАНАСОВДЕН
5.7.2019 г. 10:00:00
Именници: Атанас, Атанаска (но по принцип празнуват на 18 януари).Обредна трапеза: прясна пита, кокошка, в някои райони се прави курбан.Празникът е известен още под имената &bd...
Джон Лоутън и БТР в Тутракан на Джулай морнинг
Джон Лоутън и БТР в Тутракан на Джулай морнинг Дълги години музикантите посрещаха 1 юли на Камен бряг
Днес е СВЕТИ ВРАЧ (Св.Св.Козма и Дамян)
Народен празник на всички лечители, врачки, баячки и билкари. Свързан е с вярата в светите лечители Кузма и Дамян. На този ден жените не работят нищо, за да не се разболее човек от семейството или ...