Новини

Новини

Днес един от великаните на рока - Ерик Клептън става на 65!

Днес един от великаните на рока - Ерик Клептън става на 65!

30.3.2010 г. 5:42:38

Ерик Клептън, роден в Рипли, Великобритания през 1945 г. Хваща китарата още на 15 години и се присъединява към първата си група - "Roosters". Преминава през множество блус групи в началото на 60-те и се спира в "The Yardbirds" със състав, който включва тримата може би най-добри британски китаристи на десетилетието-Клептън, Джеф Бек и Джими Пейж. Напуска ги през 1966 г., за да се присъедини кам "Bluesbreakers". Сед това Клептън сформира "Cream" със басист Джак Брус и барабанист Джинджър Бейкър. По-късно, през 1969 г., заедно със Стив Уинууд, Рик Греч и Джинджър Бейкър прави нова банда - "Blind Faith", чийто първи едноименен албум постига големи успехи.

 

В началото на ‘70-те Ерик започва да изпробва гласа си – резултатът са няколко страхотни любовни песни като "Layla". Следват албуми с грандиозни успехи: "Backless" (1978), "Just One Night" (1980), "Another Ticket" (1981)).

 

През 1988 г. Клептън издава двойно платинения албум "Crossroads", който съдържа 73 дигитално редактирани парчета, покриващи цялото творчество на китариста. През ‘80-те и ‘90-те Ерик Клептън печели няколко статуетки "Грами" с песни като "Tears In Heaven", посветена на трагично загиналия му син. Работи също и върху саундтрака на няколко филма - "Rush", "Феномен", "Смъртоносно оръжие".

 

Ерик Клептън е единственият, който има многобройно "присъствие" в залата на славата на Rock&Roll-а - веднъж като член на групите "The Yardbirds" и "Cream", и веднъж като соло китарист. Той продължава да радва и удивлява широк кръг от почитатели на мелодичната музика.

Дискография - до 2005г (Wikipedia)

  • 1970 Eric Clapton
  • 1970 Layla and Other Assorted Love Songs (as Derek and the Dominoes)
  • 1972 History of Eric Clapton (compilation)
  • 1972 Eric Clapton at His Best (compilation)
  • 1973 Clapton (compilation)
  • 1973 Live at the Fillmore (as Derek and the Dominoes) (Live 1970)
  • 1973 Eric Clapton's Rainbow Concert (Live 1972)
  • 1974 461 Ocean Boulevard
  • 1975 There's One in Every Crowd
  • 1975 E.C. Was Here (Live 1975)
  • 1976 No Reason to Cry
  • 1977 Slowhand
  • 1978 Backless
  • 1980 Just One Night (Live 1979, Double Disc Set)
  • 1981 Another Ticket
  • 1982 Time Pieces: Best Of Eric Clapton (1970-1978)
  • 1983 Money and Cigarettes
  • 1984 Too Much Monkey Business
  • 1984 Backtrackin'
  • 1985 Behind the Sun
  • 1986 August
  • 1987 The Cream of Eric Clapton
  • 1988 Crossroads
  • 1989 Homeboy
  • 1989 Journeyman
  • 1990 The Layla Sessions (as Derek and the Dominoes) (20th Anniversary Edition, Box Set)
  • 1991 24 Nights (Live 1990)
  • 1992 Rush
  • 1992 Unplugged (Live 1992)
  • 1994 From the Cradle
  • 1995 The Cream of Clapton
  • 1996 Crossroads 2: Live in the Seventies (Live from 1974 to 1978, Quadruple CD Set)
  • 1998 Pilgrim
  • 1999 The Blues (Double Disc Set)
  • 1999 Clapton Chronicles: The Best of Eric Clapton
  • 2000 Riding With the King (with B.B. King)
  • 2001 Reptile
  • 2002 One More Car, One More Rider (Live 2001)
  • 2004 Me and Mr. Johnson (an album of Robert Johnson covers)
  • 2004 Sessions for Robert J.
  • 2005 Back Home

 

Днес е ПЕТКОВДЕН (Преп. Параскева - Петка Търновска)
Именници: Петко, Петкана, Параксева, Пенчо, Пеньо, Пенка.Петковден, наричан още Петки - народен празник, свързан с някои предхристиянски елементи. В планинските райони на Петки се извършват о...
В петък е Международният ден на усмивката :)
По традиция (вече 12 години) всеки първи петък на октомври (през 2012 година на 5 октомври), преди да настъпи есента, се отбелязва Световният ден на усмивката.
ПОКРОВ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА
На 1 октомври 910 г. сарацините (араби) нахлули в пределите на Византийската империя и я подложили на тежко изпитание. Император по това време бил Лъв Мъдри (886-911). Свети Андрей Юродиви с ученика с...
22 септември - Ден на Независимостта на България
30 години след Освобождението на България от турска власт последствията от Берлинския договор 1 (13) юли 1878 продължават да тежат на българския народ. Окончателното отхвърляне на несправедливо наложе...
Днес е Вяра, Надежда и Любов
Именници: Вера, Вяра, Люба, Любов, Любен, Любомир, Надежда, Надя, Севда, София.Това е християнският празник на светиците Вяра, Надежда и Любов, и на майка им - света София. На тях са наречен...
КРЪСТОВДЕН (Въздвижение на св. Кръст Господен)
Именници: Кръстьо, Кръстина, Кръстена,  Кръстан, Кънчо, Ставри.Народен празник, свързан с края на летния и началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден или от Симеоновден ...
Нощта на музеите и галериите отново е в Пловдив!
Фестивалът “Нощ на музеите и галериите - Пловдив", успял да се превърне в емблематично събитие за културния живот у нас и посрещнал през годините близо половин милион посетители, се завръща за своята публика с програма, по-силна отвсякога. Неговото 14-то издание ще бъде на 13, 14 и 15 септември и ще представи 130 специални събития в 75 пространства със знакови куратори от България и чужбина.
Пловдив е "Сцена на кръстопът"
Международният театрален фестивал "Сцена на кръстопът" тази година ще е под мотото "Театъра - невъзможното" от 11 до 21 септември.
 История - през 924г. цар Симеон I Велики и император Роман І Лакапин сключват примирие
Пред стените на Константинопол цар Симеон I Велики и император Роман І Лакапин, сключват примирие, а не траен мир, за какъвто настоява византийската страна.Симеон I Велики е български княз (от 893...
Малка Богородица (РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА)
Третият празник в чест на Божията майка е този на нейното рождество. Той също се празнува предимно от жените, за да са живи и здрави, да раждат леко и да им помага Богородица в беда или тежка работа. ...