Новини

Новини

Пускат вибриращи в диссинхрон скулптури

Пускат вибриращи в диссинхрон скулптури

25.6.2010 г. 11:20:19
Изложбата „Мултипликация в движение” на творците Атанас Колев (скулптура) и Пинг Фредерик (живопис) ще се открие на 25 юни в Градската художествена галерия на ул. „Княз Александър I” 15.  Серията „Мултипликация” е съставена от скулптури всяка от които е един експеримент в движение, вибрация и звук. Те са изградени от няколко абстрактни или геометрични форми. Свързани са помежду си с пружиниращи елементи.
 
При удар по която и да е от формите, те започват да трептят. Чрез пружинните елементи движението се предава на всяка една от останалите скулптури. После всичките започват да вибрират в абсолютен диссинхрон една спрямо друга. Много скоро движението на две или повече форми се сблъсква с контраудар, който привежда някоя от тях в покой. Но в последствие тя отново бива въвлечена в хаотични вибрации от трептенето на останалите. Процесът се повтаря многократно.

Авторът Атанас Колев е роден през 1959 г. в Пловдив. През 1989 г. заминава за Австрия и се установява в град Пьохларн. Той е един от инициаторите и арт директор на симпозиума „Ателие на Дунава”. Идеята се осъществява през 2004 г. и се провежда под мотото „Европа идва в Пьохларн, Пьохларн отива в Европа”. Художници в областта на живописта, графиката и скулптурата се събират всяка есен на събитието.

Художничката Пинг Фредерик израства в семейство на артисти. Баща й е писател, режисьор и поет, а майка й актриса и оперна певица. Макар че учи фотография в Холандия, дълги години работи като художник.

„Когато сте едно с природата, никой сезон не отминава незабелязан. Надявам се чрез картините да окуража приятелите си да я  уважават и обичат”, казва за извора си на вдъхновение авторката.
Вибриращите форми на Колев и картините на Пинк Фредерик ще може да разгледате от 18 часа, когато е откриването на изложбата.


News4000.bg
21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.