Новини

Новини

Пускат вибриращи в диссинхрон скулптури

Пускат вибриращи в диссинхрон скулптури

25.6.2010 г. 11:20:19
Изложбата „Мултипликация в движение” на творците Атанас Колев (скулптура) и Пинг Фредерик (живопис) ще се открие на 25 юни в Градската художествена галерия на ул. „Княз Александър I” 15.  Серията „Мултипликация” е съставена от скулптури всяка от които е един експеримент в движение, вибрация и звук. Те са изградени от няколко абстрактни или геометрични форми. Свързани са помежду си с пружиниращи елементи.
 
При удар по която и да е от формите, те започват да трептят. Чрез пружинните елементи движението се предава на всяка една от останалите скулптури. После всичките започват да вибрират в абсолютен диссинхрон една спрямо друга. Много скоро движението на две или повече форми се сблъсква с контраудар, който привежда някоя от тях в покой. Но в последствие тя отново бива въвлечена в хаотични вибрации от трептенето на останалите. Процесът се повтаря многократно.

Авторът Атанас Колев е роден през 1959 г. в Пловдив. През 1989 г. заминава за Австрия и се установява в град Пьохларн. Той е един от инициаторите и арт директор на симпозиума „Ателие на Дунава”. Идеята се осъществява през 2004 г. и се провежда под мотото „Европа идва в Пьохларн, Пьохларн отива в Европа”. Художници в областта на живописта, графиката и скулптурата се събират всяка есен на събитието.

Художничката Пинг Фредерик израства в семейство на артисти. Баща й е писател, режисьор и поет, а майка й актриса и оперна певица. Макар че учи фотография в Холандия, дълги години работи като художник.

„Когато сте едно с природата, никой сезон не отминава незабелязан. Надявам се чрез картините да окуража приятелите си да я  уважават и обичат”, казва за извора си на вдъхновение авторката.
Вибриращите форми на Колев и картините на Пинк Фредерик ще може да разгледате от 18 часа, когато е откриването на изложбата.


News4000.bg
Въведение на Божията Майка в храма - Ден на християнското семейство
На 21 ноември Българската православна църква отбелязва един от големите Богородични празници - Въведение на Божията Майка в храма, честван и като Ден на християнската младеж и семейство.
Св. апостол и евангелист Матей
Чества се на днешния ден, 16 ноември (29 ноември стар стил).
КОЛЕДНИ ЗАГОВЕЗНИ (преди Коледните пости)
Като мине Голямата Задушница и Архангеловден, идват и „Коледните заговелки" - тъй се нарича денят преди да се започне постенето, когато за последно се яде блажно.
Днес е Св. Мина (Мчц-и Св. Мина, Св. Виктор и Св. Викентий; Преп. Теодор Студит; Мчц-а Стефанида)
Именници: Минчо, Мина, Минка; Виктор, Виктория; Викентий.\r\nНа 11 ноември православната църква отбелязва празника на Свети Мина,
8 ноември - Архангеловден (Събор на Св. Арх.Михаил)
Именници: Ангел, Ангелина, Михаил, Михаила, Гавраил, Радка, Радко, Рангел, Райчо, Райна, Огнян, Пламен, Емилия, Емил, Милен, Милена\r\nОб...
ГОЛЯМА (АРХАНГЕЛСКА) ЗАДУШНИЦА - първата събота преди Архангеловден
Голямата, или още както още я наричат Архангелската Задушница, е първата събота преди Архангеловден. .
Днес e Денят на народните будители
Денят на народните будители се отбелязва като един от големите български празници, с който се припомня за делото на всички онези българи, допринесли за Освобождението ни
Днес е Мишкин ден
Днес е Мишкин ден
27.10.2019 г. 10:00:00
Не пипайте остри предмети Жените да не докосват ножове, игли, куки и сечива
Днес е ДИМИТРОВДЕН (Вмчк.Димитрий Солунски – Мироточец)
Именници: Димитър, Димитрина, Димо, Димка, Драган, Драгана, Митко, Митра.Обредна трапеза: пита с ябълки, яхния от петел, курбан от овче месо.Празникът, наричан още Митровден,  в на...
19 октомври е празник на Св. Йоан Рилски и на Рилския манастир
19 октомври е празник на Св. Йоан Рилски - една от най-изявените личности и най-почитаният български светец. На този ден православната църква чества откриването на мощи...