Новини

Новини

 Президентът открива Есен 2008 в обновеното панаирно градче

Президентът открива Есен 2008 в обновеното панаирно градче

29.9.2008 г. 8:06:32

150 000 гости се очаква да посетят тази седмица Международния технически панаир, който ще бъде открит днес от президента Георги Първанов в присъствието на министрите на икономиката и на транспорта Петър Димитров и Петър Мутафчиев.

Рекорден брой новости – 211, 46 от които – световни, са представени в експозициите на панаирното градче. Ангажираните изложбени площи са с 12% повече в сравнение с миналата година. В 64-тото издание на деловия форум за инвестиционни стоки и услуги участват 3 202 фирми от 45 държави, като най-силно застъпените браншове са машиностроене и строителство.

Страна – партньор е Италия, която се представя с близо 400 фирми. Участието им ще бъде официално открито от заместник-министъра на икономическото развитие Адолфо Урсо. В разположените на 14 декара експозиции на Автомобилния салон са включени 250 марки автомобили, 13 от които ще имат своята премиера в България.

С инвестиции за 15 млн. лева, 56 дка нови открити изложбени площи и много атракции, сред които и 40-метров панорамен ресторант, посреща гостите си панаирното градче.

За пръв път изложителите могат да ползват за представянето си най-модерната рекламна медия – три екрана, излъчващи по LED-технология. С изложба на 50 известни пловдивски художници ще бъде открит един от новите обекти в националния изложбен център – Виенския павилион на територията на обновеното панаирно езеро. В павилиона, който е изграден в стила на сградите от Първото българско изложение, са изложени платна на Златьо Бояджиев, Цанко Лавренов, Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Димитър Киров, Георги Божилов-Слона, Васил Стоев, Атанас Хранов, Станимир Видев и други популярни майстори на четката.

1500 места за паркиране могат да ползват гостите на Есен 2008. 650 от тях са в първия многоетажен паркинг в Пловдив, който от днес функционира в панаирното градче.

Входните билети са по 6 лева. Ученици, пенсионери и инвалиди, както и групи над 20 души, ще плащат по 4 лева. С попълнени анкетни карти посетителите на автосалона ще участват в томбола за автомобил и екскурзия за двама в Гърция.

Текст - Darik

Снимка - nlm, photo-cult.com. За по-голям размер - клик  

22 септември - Ден на Независимостта на България
30 години след Освобождението на България от турска власт последствията от Берлинския договор 1 (13) юли 1878 продължават да тежат на българския народ. Окончателното отхвърляне на несправедливо наложе...
Днес е Вяра, Надежда и Любов
Именници: Вера, Вяра, Люба, Любов, Любен, Любомир, Надежда, Надя, Севда, София.Това е християнският празник на светиците Вяра, Надежда и Любов, и на майка им - света София. На тях са наречен...
КРЪСТОВДЕН (Въздвижение на св. Кръст Господен)
Именници: Кръстьо, Кръстина, Кръстена,  Кръстан, Кънчо, Ставри.Народен празник, свързан с края на летния и началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден или от Симеоновден ...
Нощта на музеите и галериите отново е в Пловдив!
Фестивалът “Нощ на музеите и галериите - Пловдив", успял да се превърне в емблематично събитие за културния живот у нас и посрещнал през годините близо половин милион посетители, се завръща за своята публика с програма, по-силна отвсякога. Неговото 14-то издание ще бъде на 13, 14 и 15 септември и ще представи 130 специални събития в 75 пространства със знакови куратори от България и чужбина.
Пловдив е "Сцена на кръстопът"
Международният театрален фестивал "Сцена на кръстопът" тази година ще е под мотото "Театъра - невъзможното" от 11 до 21 септември.
 История - през 924г. цар Симеон I Велики и император Роман І Лакапин сключват примирие
Пред стените на Константинопол цар Симеон I Велики и император Роман І Лакапин, сключват примирие, а не траен мир, за какъвто настоява византийската страна.Симеон I Велики е български княз (от 893...
Малка Богородица (РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА)
Третият празник в чест на Божията майка е този на нейното рождество. Той също се празнува предимно от жените, за да са живи и здрави, да раждат леко и да им помага Богородица в беда или тежка работа. ...
134 години от Съединението
Да си припомним фактите:По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и ...
Започва Есенният салон на изкуствата
Виртуози откриват Есенния салон на изкуствата
Симеоновден  - началото на Християнския календар
Християнският празник в чест на св. Симеон Стълпник е известен сред българите още като “Симеон орач”