Новини

Новини

Покана за две изложби в Пловдив

Покана за две изложби в Пловдив

2.7.2010 г. 13:25:42
Авторска изложба керамика "Пътят, реката, дъгата" на авторския тандем Елена Драмова и Стоян Маринов ще бъде открита днес от 18.30 часа в Етнографския музей.
Доброто сътрудничество между тях поражда идеята за настоящата изложба. Тъканите и накитите са изработени на основата на българската народна традиция, но по авторски начин, за да могат да се използват в съвремието. Носители са на много награди от наши и международни изложби. В работата си използват както популярни и утвърдени техники, така и нови и изнамерени и внедрени от тях похвати, материали и форми.

***

Илиана Манукова подреди летни картини в галерия "Аспект". Тя рисува близостта между хората, която може да бъде и самота, и нежност, и агресивност, и отегчение, и мълчание, и плътска любов. С намерението да бъде контрапункт на отчуждението, близостта понякога толкова му прилича: Това е философията, която Илиана опитомява. Нейните картини са рисувани от академик с душата на скитник, каза поетът Стоян Терзиев. Нейният фин усет към цветовете като че ли ни комплексира с усещането, че сме далтонисти в един шарен свят.    

21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.