Новини

Новини

 Къща-музей на Цанко Лавренов?

Къща-музей на Цанко Лавренов?

22.2.2010 г. 10:36:57
Да се създаде Къща-музей на художника Цанко Лавренов. Това е предложението на неговия внук Лаврен Петров, управител на едноименната фондация, към кмета Славчо Атанасов. Младият изкуствовед е поискал среща с градоначалника, за да предложи отново заедно да реализират волята на именития му дядо.

След дългата сага от безсмислени съдебни битки вярвам, че е дошло времето да обединим усилията си в правилната посока, хвърля внукът отново ръкавицата в родния град на Лавренов.

Той счита, че настоящата експозиция на втория етаж от „Къщата на мексиканската графика", където са подредени 42-те картини на Цанко Лавренов, не отговаря на мащаба на творчеството и личността на художника, както и че не го представя по европейските стандарти. Петров предлага да участва активно в създаването на една съвременна музейна експозиция, посветена на Лавренов - от картините в Градска художествена галерия и от семейната колекция, както и от личния архив. Но за това е нужно да се обособи съответната база в старинната част на Пловдив.

Надявам се да не изпуснем и този път възможността да работим заедно, заключава Петров. Той визира отношението на предишната пловдивска управа, която предпочете да изложи в постоянна експозиция шедьоврите на Лавренов и по този най-елементарен начин да изпълни обещанието от управата през 1976 г. пред самия автор, че Пловдив ще построи музей в негова чест.

Допреди няколко години на мястото, където е направена първата копка за този музей - на ул. „Съборна", имаше малък паметен знак. След това той изчезна мистериозно. Затова „Марица" тогава алармира, но никой не обърна внимание. После се появи паметникът на Лавренов - дело на скулптора Данко Данков*, на същото място, и паметта се заличи.

Marica

Паметникът на лавренов, както още 5 композиции са поръчани от големия родолюбец д-р Георги Лазаров , натирен от комунистите преди много години.


Въведение на Божията Майка в храма - Ден на християнското семейство
На 21 ноември Българската православна църква отбелязва един от големите Богородични празници - Въведение на Божията Майка в храма, честван и като Ден на християнската младеж и семейство.
Св. апостол и евангелист Матей
Чества се на днешния ден, 16 ноември (29 ноември стар стил).
КОЛЕДНИ ЗАГОВЕЗНИ (преди Коледните пости)
Като мине Голямата Задушница и Архангеловден, идват и „Коледните заговелки" - тъй се нарича денят преди да се започне постенето, когато за последно се яде блажно.
Днес е Св. Мина (Мчц-и Св. Мина, Св. Виктор и Св. Викентий; Преп. Теодор Студит; Мчц-а Стефанида)
Именници: Минчо, Мина, Минка; Виктор, Виктория; Викентий.\r\nНа 11 ноември православната църква отбелязва празника на Свети Мина,
8 ноември - Архангеловден (Събор на Св. Арх.Михаил)
Именници: Ангел, Ангелина, Михаил, Михаила, Гавраил, Радка, Радко, Рангел, Райчо, Райна, Огнян, Пламен, Емилия, Емил, Милен, Милена\r\nОб...
ГОЛЯМА (АРХАНГЕЛСКА) ЗАДУШНИЦА - първата събота преди Архангеловден
Голямата, или още както още я наричат Архангелската Задушница, е първата събота преди Архангеловден. .
Днес e Денят на народните будители
Денят на народните будители се отбелязва като един от големите български празници, с който се припомня за делото на всички онези българи, допринесли за Освобождението ни
Днес е Мишкин ден
Днес е Мишкин ден
27.10.2019 г. 10:00:00
Не пипайте остри предмети Жените да не докосват ножове, игли, куки и сечива
Днес е ДИМИТРОВДЕН (Вмчк.Димитрий Солунски – Мироточец)
Именници: Димитър, Димитрина, Димо, Димка, Драган, Драгана, Митко, Митра.Обредна трапеза: пита с ябълки, яхния от петел, курбан от овче месо.Празникът, наричан още Митровден,  в на...
19 октомври е празник на Св. Йоан Рилски и на Рилския манастир
19 октомври е празник на Св. Йоан Рилски - една от най-изявените личности и най-почитаният български светец. На този ден православната църква чества откриването на мощи...