Новини

Новини

 Къща-музей на Цанко Лавренов?

Къща-музей на Цанко Лавренов?

22.2.2010 г. 10:36:57
Да се създаде Къща-музей на художника Цанко Лавренов. Това е предложението на неговия внук Лаврен Петров, управител на едноименната фондация, към кмета Славчо Атанасов. Младият изкуствовед е поискал среща с градоначалника, за да предложи отново заедно да реализират волята на именития му дядо.

След дългата сага от безсмислени съдебни битки вярвам, че е дошло времето да обединим усилията си в правилната посока, хвърля внукът отново ръкавицата в родния град на Лавренов.

Той счита, че настоящата експозиция на втория етаж от „Къщата на мексиканската графика", където са подредени 42-те картини на Цанко Лавренов, не отговаря на мащаба на творчеството и личността на художника, както и че не го представя по европейските стандарти. Петров предлага да участва активно в създаването на една съвременна музейна експозиция, посветена на Лавренов - от картините в Градска художествена галерия и от семейната колекция, както и от личния архив. Но за това е нужно да се обособи съответната база в старинната част на Пловдив.

Надявам се да не изпуснем и този път възможността да работим заедно, заключава Петров. Той визира отношението на предишната пловдивска управа, която предпочете да изложи в постоянна експозиция шедьоврите на Лавренов и по този най-елементарен начин да изпълни обещанието от управата през 1976 г. пред самия автор, че Пловдив ще построи музей в негова чест.

Допреди няколко години на мястото, където е направена първата копка за този музей - на ул. „Съборна", имаше малък паметен знак. След това той изчезна мистериозно. Затова „Марица" тогава алармира, но никой не обърна внимание. После се появи паметникът на Лавренов - дело на скулптора Данко Данков*, на същото място, и паметта се заличи.

Marica

Паметникът на лавренов, както още 5 композиции са поръчани от големия родолюбец д-р Георги Лазаров , натирен от комунистите преди много години.


Ден на славянската писменост и култура - 24 май
Още от най-древните запазени ръкописи на български книги можем да проследим традицията да се честват дните на двамата свети братя написали българската азбука - Св.Кирил (на 14 февруари) и Св.Методи...
21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.