Новини

Новини

Отиде си човекът, написал "Спасителят в ръжта"

Отиде си човекът, написал "Спасителят в ръжта"

29.1.2010 г. 9:43:49

Авторът на "Спасителя в ръжта" почина на 91 години, оповестиха световните агенции. Джером Селинджър остави само един публикуван роман след себе си, но превърнал се в култ. "Спасителят" е сред 25-те най-четени книги в света.

В месеца, в който навърши 91 години, от света си отиде авторът на култовия "Спасителят в ръжта". Джеръм Селинджър оставя след себе си само един роман, но и той е достатъчен, за да го превърне в емблема за цяло едно поколение и не само... "Спасителят..." е една от 25-те най-продавани книги в света за всички времена.

Селинджър го пише през 1951 г., а главният му герой Холдън е много близък с роднините си в белетристиката отвъд Океана в добрата стара Англия, където по това време избуява поколението на "сърдитите млади" сред британските писатели и драматурзи. Култовият герой на Селинджър също като техните персонажи въстава срещу лицемерието и срещу наложените норми в обществото.

Книгата даже е била забранена за известно време в Щатите, тъй като станало ясно, че убиецът на Джон Ленън е поискал автограф върху екземпляр на "Спасителят в ръжта" малко преди убийството на бийтълса.

Великият Хемингуей казва за Селинджър, че носи у себе си "дяволски талант". Самият творец пък спира да публикува след 1965 г., не дава интервюта от 1980 г. и става известен с егоцентризма си.

"Обичам да пиша, но аз пиша за себе си и за собствено удоволствие", признава писателят, който има зад гърба си и десетки разкази, но "Спасителят в ръжта" си остава единственият му публикуван роман.

Големият творец е роден на 1 януари 1919 г. в Ню Йорк и почина само дни, след като навърши преклонните 91 г. Селинджър е издъхнал в дома си от естествена смърт, се казва в изявление на сина му. Последните десетилетия той живее изолиран от света в Ню Хемпшър.

А героят му от "Спасителят..." ще продължава да шества по света - вечно млад, гневен и скандален...

News4000.bg

Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
27.4.2019 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.