Новини

Новини

 Мадарският конник, Царевец и кирилицата са сред потенциалните фаворити в надпреварата за глобален символ на България

Мадарският конник, Царевец и кирилицата са сред потенциалните фаворити в надпреварата за глобален символ на България

14.1.2008 г. 17:08:47

Досега кирилицата беше фаворит като дълго време беше с голяма преднина пред Рилския манастир, Мадарския конник, розата и розовото масло и Царевец.

В края на 2007 година и началото на 2008 г. тази преднина на почти смятания за символ-победител е стопена от Мадарския конник и Царевец, които са с почти равни резултати.

  • В категорията "Културно-историческо наследство" водещи са Царевец, следвани от Мадарския конник, кирилицата, Рилския манастир с почти равни резултати.
  • В категорията "Природни забележителности" трайно се установяват Седемте рилски езера, следвани от Балкана и еделвайса.
  • В категорията "Храни и напитки" от самото начало на инициативата и сега, с категорична преднина е киселото мляко, следвано от баницата и шопската салата.

Целта на кампанията е чрез всенародно допитване до българите да се изберат най-достойните и ярки символи на страната, с които да се представя в Европа и света. Кампанията навлиза в същинската си фаза - избор на символа-победител и символите фаворити в отделните категории.

До момента са гласували около 70 000 българи от страната и чужбина, като от чужбина са около 7 на сто. Инициативата предвижда гласуването да става и чрез талони, разпространени в пощенските станции в страната.

Най-новата инициатива, част от националната кампания, е избор на "Символ на моя роден край" и на "Символ на моята столица". Регионалната кампания ще започне в средата на февруари в Родопите с домакин община Смолян и ще продължи в големите български общини и знаковите български места.


В края на кампанията се предвижда разпространението в страната и чужбина на големите туристически и търговски изложения, българските посолства, европейските институции в Брюксел, на промоционални продукти, които ще представят избраните символи, както в основните, така и в последните две категории.

БТА

 

КРЪСТОВДЕН (Въздвижение на св. Кръст Господен)
Именници: Кръстьо, Кръстина, Кръстена,  Кръстан, Кънчо, Ставри.Народен празник, свързан с края на летния и началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден или от Симеоновден ...
Нощта на музеите и галериите отново е в Пловдив!
Фестивалът “Нощ на музеите и галериите - Пловдив", успял да се превърне в емблематично събитие за културния живот у нас и посрещнал през годините близо половин милион посетители, се завръща за своята публика с програма, по-силна отвсякога. Неговото 14-то издание ще бъде на 13, 14 и 15 септември и ще представи 130 специални събития в 75 пространства със знакови куратори от България и чужбина.
Пловдив е "Сцена на кръстопът"
Международният театрален фестивал "Сцена на кръстопът" тази година ще е под мотото "Театъра - невъзможното" от 11 до 21 септември.
 История - през 924г. цар Симеон I Велики и император Роман І Лакапин сключват примирие
Пред стените на Константинопол цар Симеон I Велики и император Роман І Лакапин, сключват примирие, а не траен мир, за какъвто настоява византийската страна.Симеон I Велики е български княз (от 893...
Малка Богородица (РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА)
Третият празник в чест на Божията майка е този на нейното рождество. Той също се празнува предимно от жените, за да са живи и здрави, да раждат леко и да им помага Богородица в беда или тежка работа. ...
134 години от Съединението
Да си припомним фактите:По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и ...
Започва Есенният салон на изкуствата
Виртуози откриват Есенния салон на изкуствата
Симеоновден  - началото на Християнския календар
Християнският празник в чест на св. Симеон Стълпник е известен сред българите още като “Симеон орач”
Днес е СЕКНОВЕНИЕ
Днес е СЕКНОВЕНИЕ
29.8.2019 г. 8:00:00
Празникът е известен още като „Обсечене”.  Според традиционните народни схващания на Секновение “денят и нощта се стигат”, т.е. стават равни по времетраене. Вярва се, че н...
Годишнина от смъртта на Борис III.
Борис III е цар на България от 3 октомври 1918 г. до 28 август 1943 г. Той е син на цар Фердинанд I, който абдикира в негова полза след поражението на България през Първата световна война....