Новини

Новини

„Цигулкова магия” в Балабановата къща

„Цигулкова магия” в Балабановата къща

12.5.2010 г. 12:47:27
Изложба наречена „Цигулкова магия” ще редят майстори лютиери от ковачницата на българските лютиери – Казанлък в Балабановата къща.

С част от цигулките на гостуващите лютиери свирят виртуози като цигуларят  проф. Йосиф Радионов, украинецът Олег Криса, концерт – майстори у нас и чужбина.
Малко известен е фактът, че Казанлък освен град на розите и тракийските царе, е мястото, където преди около 90 години се е зародило лютиерството  в България.

Регионалното сдружение на майсторите  лютиери  е създадено през 1999 г. в Казанлък. В него членуват над 40 майстори на струнни инструменти от цялата страна.
На откриването Владислав Нова, Албена Бияндова, Спаска Боянова, Анет Аргинян, обединени под името струнен квартет „Класик” ще демонстрират какви красиви звуци могат да издават творенията на майсторите лютиери.

Входът е свободен. Откриването на изложбата ще е в 18ч., а творенията на изкуството, които издават вълшебни звуци ще може да разглеждаме до 17 май.

News4000.bg
21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.