Новини

Новини

Кметове си мерят коледните елхи

Кметове си мерят коледните елхи

30.11.2006 г. 11:05:44

Благоевградското дърво бие с метър столичното, 27 Снежанки ще красят Шумен

Месец преди Коледа кметове се впуснаха в бясна надпревара за най-висока и атрактивна елха на площада. До миналата зима рекорда за най-величествено дърво държеше Враца с 30-метров бор, който расте пред общината. Заради риска при украсяването му обаче тази година градоначалникът Воислав Бубев забрани да се кичи с гирлянди.
Засега класацията на най-големите елхи държи благоевградската. Тя е цели 25 м - с метър по-висока от столичната. За празниците в пиринския град ще грейнат още 24 по-малки елхи.
След Благоевград и София третото място си поделят коледните дървета на площадите в Плевен и Пазарджик. Те са по 20 м. С 5 метра от тях изостават големите елхи в Монтана и Пловдив. 12-метров смърч от планината край село Чупрене ще краси Видин. Светлините по него ще запали кметът Иван Ценов на 4 декември. На Никулден ще блесне и 11-метровата елха пред общината в Сливен. Толкова ще е високо дръвчето в Русе, по което ще светят 15 000 лампички. То е изкуствено и е внесено от Гърция.
Сред най-атрактивните украси се откроява тази в Плевен. Тя е дарена от "Сименс", похвали се кметът Найден Зеленогорски. Освен светещите гирлянди по елхата екип на фирмата ще монтира и улични илюминации за още 65 000 лева. Светлините ще образуват фонтан, без да блика истинска вода.
В Шумен пък залагат на жива украса. 27 Снежанки ще красят града за празниците. Пред кметството ще грее и 11-метрова изкуствена пластика във формата на елха. Тя ще е накичена със 100 000 лампички. Втора 11-метрова жива елха пред сградата на театър "Васил Друмев" ще бъде опакована в синьо с 27 златни звезди.
Екип на "Стандарт"

На снимката - коледни дървета на Рокфелер Център. Дали кметът на Ню-Йорк е знаел за кметската надпревара в България? (Източник: )

Ден на славянската писменост и култура - 24 май
Още от най-древните запазени ръкописи на български книги можем да проследим традицията да се честват дните на двамата свети братя написали българската азбука - Св.Кирил (на 14 февруари) и Св.Методи...
21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.