Новини

Новини

 Инвестиции - "Челсфийлд партнърс” предлага мега проект за 70 млн. евро на Пловдив

Инвестиции - "Челсфийлд партнърс” предлага мега проект за 70 млн. евро на Пловдив

5.10.2006 г. 11:26:16

Карта: GoogleEarth

Проектът за строителство на мега комплекса трябва да бъде реализиран на мястото на спортен комплекс "Академик". Срещу парцела, харесан от британците, 42 декара купи "Лендмарк Пропъртис България", която ще изгради търговски комплекс със 17 500 кв. м застроена площ.
Елиът Бернерд.

Дружеството е привлечено в Пловдив от български бизнесмени. Деловото предложение намери веднага горещи привърженици, но и опоненти.

Проектът за публично-частно партньорство е между "Челсфийлд партнърс", Студентското физкултурно дружество "Академик" и Пловдивска община.
 
Предложението на британските инвеститори е да изградят комплекса за своя сметка, след което общината да получи като обезщетение за земята многофункционалната зала, а студентското дружество спортния комплекс. Собственост на инвеститорите остават хотелът и молът.

Целият комплекс трябва да бъде изграден върху близо 30 декара в южната част на Пловдив на кръстовището между ул. "Найчо Цанов" и Асеновградско шосе . Предвижда се 60% от терена да бъде застроен. Залата, която община ще получи, ще бъде с капацитет 5 000 места. Тя ще може да се използва за различни прояви включително и спортни. Спортният комплекс освен палата с 4 зали, помещение за тренировки и възстановяване, медицински кабинети, медиен център ще има и открито футболно игрище, както и два тенис-корта. Хотелът ще е със 150 легла. Търговският център ще бъде на три етажа. На последното ниво ще е развлекателната част ресторанти, кинозали, казино, мултиплекс. Пред мола е проектирана външна ледена пързалка, която ще се използва през зимните месеци. Трите подземни паркинга ще са с 1 300 места като само паркингът под търговския комплекс ще е за 1 039 автомобила.

Имаме възможност да изградим всички сгради и ги пуснем в експлоатация за 18 месеца след началото на строителството, обясни Ед Маган.

Обезщетението, което се предлага на общината е малко, а СФД "Академик" едва ли ще може да стопанисва само спортния комплекс без допълнителни приходи, бяха основните забележки към деловото предложение. Общинският съветник от ВМРО Камен Шишманов бе категоричен, че чужденците са били подведени от българските си партньори и администрацията на кмета Иван Чомаков. Теренът, собственост на спортния клуб, заедно със съседния парцел от 37 декара на колоездачното дружество "Цар Симеон" са отредени изцяло като зона за спорт. На последната си сесия на 21 септември общинският съвет дори е отпуснал 66 000 лева за изработване на инвестиционен проект за изграждането върху същия парцел на Олимпийски стрелкови комплекс.

От "Челсфийлд партнърс" са подписали меморандум за намерения с кмета Иван Чомаков преди да започнат работа над проекта, стана ясно при обсъждането. Предложението е много сериозно, но решението дали да бъде прието и при какви условия ще е на общинския съвет, заяви зам.кметът на града Анастас Бадев.

Инвестиционното дружество "Челсфийлд партнърс" е създадено да инвестира в недвижими имоти във Великобритания и по света основно в търговски центрове, хотели, офисни сгради. Най-големият акционер в него е Елиът Бернерд основател и акционер в оценената на 2 милиарда паунда през 2004 г. компанията "Челсфийлд". Другият голям акционер е съветникът на британското правителство и един от известните предприемачи във Великобритания Стюард Липтън. Едно от известните неща за него е, че е участвал в проектирането и изграждането на комплекса Broadgate в Лондонското сити.

В дружеството участва "Юбериър Венчърс Лимитед", която е холдингова компания от групата на шотландската банка "Халифакс". Дялове притежават също Източно-азиатска банка Хонконг и създадената през 1947 г. компания "Онлайн груп".
 
 
НИКОЛАЙ КРЪСТЕВ, "Монитор"
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
27.4.2019 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.
Разпети петък
Разпети петък
26.4.2019 г. 8:00:00
На Разпети или Велики петък се възсъздава свалянето на Христос от кръста и неговото погребение.
Велики четвъртък
Велики четвъртък
25.4.2019 г. 8:00:00
Ранната сутрин на Великия четвъртък е отредена в повечето райони на страната за боядисването на яйцата.
Плащеницата на Торино – една от най – светите християнски реликви
Много е изписано, изучавано и спекулирано около Плащеницата на Торино (Sacra Sindone) – една от най – известните реликви в света на християнството. Споровете за автентичността й ще продължат може би завинаги.
Легенда за великденския заек
Великденският заек е един от най-разпространените и познати символи на Великден
Днес е Световният ден на книгата и авторското право
Световният ден на книгата и авторското право се отбелязва по решение на ЮНЕСКО от ноември 1995 г.
22 април - Международен ден на Земята
На 22 април се отбелязва Международният ден на Земята.
СТРАСТНА СЕДМИЦА (СТРАСТНА НЕДЕЛЯ)
Нарича се още Велика неделя - това е седмицата (понеделник-събота) преди ВЕЛИКДЕН, в която всеки ден се извършват определени действия, свързани с големия празник.
ЦВЕТНИЦА / ВРЪБНИЦА
Именници: Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Росица (Минчева), Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветан, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор