Новини

Новини

На този ден е роден в Пловдив Михаил Герджиков - организатор и главен войвода на Преображенското въстание.

На този ден е роден в Пловдив Михаил Герджиков - организатор и главен войвода на Преображенското въстание.

26.1.2010 г. 0:30:34

“Не, ние вече не сме рая. От днес нататък в тази земя войска, съд и власт сме ние, българите!” Това са думите му, след избухването на въстанието.

"Гледайки неговото бледо лице, обрамчено с черна брада и одухотворено от мека усмивка, никой не би се сетил, че Михаил Герджиков е вожд на въстание, енергичен, решителен, дори жесток. Той има повече вид на поет, на мечтател"..... Така пише журналист от в. "Руские ведомости" в дописка за въстанието.

Родът на Михаил Герджиков по бащина линия е от Копривщица. Първият, за когото има сведения, е Тончо Герджик. Говори се, че е дошъл от Райково в Родопите. Фамилията им била Късорекови, но като се върнал от гурбет, Тончо така напето ходел и бил толкова красив, че го нарекли Герджик (хубавец). Роден е някъде около 1730 г. Негов потомък бил Иван Тончо Герджик, абаджия и търговец на чорапи в Цариград. Името му се среща сред тези на хората, дали парични помощи за църквата "Св. Богородица".

Павел, дядото на Михаил Герджиков, е роден на 8 май 1810 г. в Татар Пазарджик, където родителите му са забегнали при кърджалийското нападение на Копривщица. Той бил беглекчия (чиновник във вилаета), училищен настоятел и спомосъществувател на книги и списания. По-късно внуците му са предали много от тях на библиотеките в Пловдив и София.

Иван П. Герджиков, бащата на Михаил е роден на 4.IX. 1844 г. в Копривщица, ученик е на Йоаким Груев и завършва гимназия в Белград. Бил е търговец в Цариград и Пловдив, депутат в Първото народно събрание на Източна Румелия, председател на Върховното съдилище и управител на пловдивския клон на Българската народна банка. Той участва в делегацията, водена от митрополит Климент (Васил Друмев), която Народното събрание изпраща при Александър III с молба да подкрепи съединението на Княжество България с Източна Румелия. Майката на Михаил Герджиков, Магдалина Илич произхожда, от Батак.

Още за този, родолюбец и революционер подобен на Левски, можете да прочетете ТУК:

Ден на славянската писменост и култура - 24 май
Още от най-древните запазени ръкописи на български книги можем да проследим традицията да се честват дните на двамата свети братя написали българската азбука - Св.Кирил (на 14 февруари) и Св.Методи...
21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.