Новини

Новини

 В рамките само на няколко дни в Пловдив ще бъдат открити два уникални за страната ни паметника

В рамките само на няколко дни в Пловдив ще бъдат открити два уникални за страната ни паметника

28.5.2007 г. 16:00:42

На 31 май в 11.00 ч. (градинката източно от х-л „Санкт Петербург” – между ул. „Победа” и бул. „България”) кметът Чомаков като почетен председател на инициативния комитет ще открие паметникът на полковник Борис Дрангов (на снимката).

Няколко пъти в страната ни са правени опити да се издигне паметник на Дрангов, но те не са довеждани до край. Мястото на паметника е емблематично – там, където някога са били разположени казармите на 9-ти Пехотен пловдивски полк, в състава на който загива Дрангов.


Паметникът е дело на склуптора Атанас Карадечев, висок е 9 метра и е изработен от мрамор и метал във формата на щик. В основата на паметника ще бъде вградена гилза, в която ще има свитък с имена на български войници и офицери, участвали във войните за национално освобождение и обединение.
Инициативният комитет, под почетното председателство на д-р Иван Чомаков, е с председател Рада Банялиева – Главен уредник в Регионален исторически музей – Пловдив и членове историци, офицери, бизнесмени, представители на клуб „Родолюбие” и др.

На 04 юни в 18.20 ч. Президентът на Републиката Георги Първанов ще положи цветя на новооткрития паметник на полковник Дрангов.


В 19.00 ч. във Военния клуб Президентът Първанов и Кметът Чомаков ще имат среща с Пловдивската организация на запасните офицери.


В 20.20 ч. ще бъде открит паметникът на Хан Крум. След срещата със запасните офицери Кметът Чомаков и Президенът на Републиката ще открият паметника. Припомняме Ви, че теренът за изграждане на паметника е отпуснат от Община Пловдив, която участва и в изграждането му със средства в размер на 60 000 лв.

ОБЩИНА ПЛОВДИВ – ПРЕССЛУЖБА

Ден на славянската писменост и култура - 24 май
Още от най-древните запазени ръкописи на български книги можем да проследим традицията да се честват дните на двамата свети братя написали българската азбука - Св.Кирил (на 14 февруари) и Св.Методи...
21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2020 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
Днес е Световният ден на книгата и авторското право
Световният ден на книгата и авторското право се отбелязва по решение на ЮНЕСКО от ноември 1995 г.