Новини

Новини

Областни новини

Областни новини

26.9.2006 г. 7:19:22

26 септември /вторник/,
Областният управител Тодор Петков ще бъде домакин на среща с областните съветници на италианския административен район Фриули-Венеция-Джулия. Делегацията ще бъде водена от г-н Пиетро Луиджи Гиа- почетен консул на Република Италия в Пловдив. На срещата ще бъдат обсъдени възможностите за търговско-икономическото и културното сътрудничество между двата региона.

Венеция Джулия e административен регион в североизточна Италия (на картата), който се ползва със специален автономен статут, базиран на исторически, културни, географски особености и наличието на значителен брой етнически малцинства. Регионът е популярен като най- богатата винарска област на Италия.

 

30 септември – Европейски ден на агробиоразнообразието
На 30 септември в 11.00 ч. местността „Паниците”, край Калофер ще бъде отбелязан европейския ден на Агробиоразнообразието. Инициатор на събитието е Изпълнителната агенция по селекция и репродукция на животновъдството, която от 2005г. разработва и реализира Програма за консервиране на породите в България.
През 1996г. България е ратифицирала Конвенцията на ООН за управление и съхранение на генетичните ресурси и с този документ се е задължила да съхрани редките и изчезващи видове. В местността ще бъдат видени „на живо” представители на застрашените от изчезване породи: Старопланинска овца, Искърско говедо, Каракачански кон, Каракачанско куче. Агенцията ще представи и възможностите за субсидиране на земеделските производители.

Започнаха честванията за 146-та годишнина от гибелта Васил Левски
С панихида и поднасяне на цветя в знак на признателност пловдивчани отбелязаха 146-та годишина от гибелта на Васил Левски.
 Вино и любов !
Вино и любов !
14.2.2019 г. 9:00:00
По стар стил 14 февруари (1 февруари) е денят на Трифон Зарезан. Много стопани предпочитат днешния ден за ритуала зарязване на лозето пред 1 февруари. Днес на много места отбелязват и деня на Свети Ва...
ВЛАСОВДЕН (Св. Влас)
ВЛАСОВДЕН (Св. Влас)
11.2.2019 г. 10:00:00
Именници: Власо
СВЕТИ ХАРАЛАМПИЙ
СВЕТИ ХАРАЛАМПИЙ
10.2.2019 г. 9:00:00
Именници: Харалампий, Хараламби, Ламби, Ламбри, Хари, Валентин, Валентина, Валери, Валерия.
Сретение Господне (Зимна Богородица)
Един от четирите празника, посветени на Божията майка. Съвпада с четиридесетия ден от рождението на Исус Христос, когато Богородица отива в Йерусалимския храм.
Вълчи празници (ТРИФОНЦИ) - 2-3 февруари
Именници: Симеон, Симеонка (на 3 февруари)
Днес е Трифоновден
Днес е Трифоновден
1.2.2019 г. 8:00:00
Именници: Трифон, Трифонка, Лозан
Годишнина от рождението на Ванга
Ванга или Баба Ванга, или Леля Ванга (родена Вангелия Гущерова) е българска пророчица. Прочута е в цял свят с пророкуванията си и често е наричана феномен, защото имала дарбата да предсказва бъдещ...
Годишнина от рождението на Стефан Стамболов
Една символична снимка - Стамболов на фона на Руската църква. Църквата на убийците му...
Годишнина от смъртта на цар Петър
На този ден през 969 година умира цар Петър I