Новини

Новини

Актуалните новини за Пловдив...

Актуалните новини за Пловдив...

27.6.2005 г. 7:26:34

Международна щафета, посещение на патриарх, осъществен проект...


“Достъпна и защитена зона за движение” - един от осемте проекта, които район “Северен” реализира съвместно с гражданското общество и с Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, ще бъде открит от Кмета Чомаков и г-жа Желязкова на 27.06.2005 г. (понеделник), в 10.30 ч. в градинката на район “Северен” до Големия гигант. Проектът представлява осигуряване на трасе за предвижване на хора с увреждания и на майки с колички от Карловския надлез до Пешеходния мост. Всички бордюри на кръстовищата са снижени, теренът е заравнен, подменени са настилките, там където има неравности. Трасето е обозначено със знаци за инвалиди и са поставени колчета, които няма да позволяват неправомерно паркиране на автомобили по тротоара.

***

На 27.06.2005 г. (понеделник) в Пловдив ще бъде Патриархът на Арменската Апостолическа Православна Църква в Турция Месроб Мутафян. Той ще има обяд с кмета на града ни д-р Иван Чомаков.
Посещението е свързано с отбелязването от арменската общност на 75-та годишнина и 50 години от ръкополагането на духовния глава на Арменската църква в Румъния и България Архиепископ Дирайр Мардикян.
Повече информация можете да получите от арменското църковно настоятелство в Пловдив с председател Ехиазар Узунян.

***

СВЕТОВНИЯТ ПРОБЕГ НА ХАРМОНИЯТА ЩЕ ПРЕМИНЕ
ПРЕЗ ПЛОВДИВ НА 28 ЮНИ 2005 г.
Международната щафета, организирана от международната спортна организация Шри Чинмой Маратон Тим, пристига в Пловдив от София. Атлетите ще влязат в града ни около 17.00 ч. през бул. “България”, ще преминат през ул. “Васил Левски”, през Пешеходния мост, ул. “Райко Даскалов”, ул. “Княз Александър І Батенберг” и ще приключи на пл. “Стефан Стамболов”. В 18.00 ч. участниците в пробега ще бъдат посрещнати с кратко тържество на откритата сцена на пл. “Стефан Стамболов”, като кметът Чомаков също ще ги поздрави за инициативата от името на пловдивчани.
На 29 юни в 08.00 ч. (пл. “Ст. Стамболов”) 15-те участника, които в Пловдив ще бъдат съпровождани от 30 пловдивски атлети, ще продължат пробега по обратния маршрут през Пловдив, за да отпътуват към град Карлово.
Пробегът, включващ 70 държави от целия свят е в България от 27 до 30 юни. През четирите дни участниците ще прекосят територията на страната ни по маршрут Гюешево, Кюстендил, Радомир, Перник, София, Ихтиман, Костенец, Пазарджик, Пловдив, Калофер, Габрово, Велико Търново, Горна Оряховица, Бяла и Русе.
 
Източник: ОБЩИНА ПЛОВДИВ – ПРЕССЛУЖБА

На снимката горе: Поглед към едно от приятните места за отдих през лятото в Пловдив - заведението на открито "Конюшните на царя"

Световен ден на водата
Световният ден на водата се отбелязва на 22 март по решение на конференцията на ООН за околната среда и развитието, взето в Рио де Жанейро, Бразилия през юни 1992 година.
Честита Пролет!
Честита Пролет!
20.3.2019 г. 23:59:00
В 23 часа и 58 минути настъпи Астрономическата пролет.
20 март- Международен ден на франкофонията
Първият “Sommet de la Francophonie” се състои в Париж през 1986 г. В него участват около 44 държави, които решават да обявят 20 март за международен ден на франкофонията. През декември 199...
Днес е роден немският гений Рудолф Дизел
Да си припомним трагичната съдба на на великия немец - Рудолф Дизел, който продаде патента си   15 декември 1899 година. Мюнхен, ул. "Lessingstrasse&rd...
Днес е Тодоровден
Днес е Тодоровден
16.3.2019 г. 10:00:00
Именници: Тодор, Тодорка,Теодор, Теодора. Обредна трапеза: пита с мая, леща, чорба от гъби.
Мобилно приложение ориентира туристите за събитията и забележителностите в Пловдив
През последните години Пловдив привлича редица чуждестранни инвеститори, които създават свои производствени бази в икономическата зона на града. Това допринася както за намаляването на безработицата в региона, така и за рекламата на Пловдив в Европа и по света.
СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ
СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ
10.3.2019 г. 8:00:00
Oбредна трапеза: баница, питка, млин със сирене, яйца, бяла халва с ядки, риба.
България отбелязва "Деня на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството"
България отбелязва днес "Деня на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството", обявен с решение на Министерския съвет на 13 февруари 2003 г. и отбелязан за първи път у нас...
Международният ден на жените се отбелязва днес
Днес в някои страни на света се отбелязва международният ден на жените. Празникът е свързан с първата масова проява на жени работнички в Ню Йорк на 8 март 1857 година.На Втората международ...
Месни Заговезни
Месни Заговезни
3.3.2019 г. 11:00:00
На този ден православните християни ядат за последен ден месо преди началото на 7-седмичните великденски пости - т.е."заговяват от месо", затова празничната трапеза е само от месни ястия. В...