Новини

Новини

Актуалните новини за Пловдив...

Актуалните новини за Пловдив...

27.6.2005 г. 7:26:34

Международна щафета, посещение на патриарх, осъществен проект...


“Достъпна и защитена зона за движение” - един от осемте проекта, които район “Северен” реализира съвместно с гражданското общество и с Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, ще бъде открит от Кмета Чомаков и г-жа Желязкова на 27.06.2005 г. (понеделник), в 10.30 ч. в градинката на район “Северен” до Големия гигант. Проектът представлява осигуряване на трасе за предвижване на хора с увреждания и на майки с колички от Карловския надлез до Пешеходния мост. Всички бордюри на кръстовищата са снижени, теренът е заравнен, подменени са настилките, там където има неравности. Трасето е обозначено със знаци за инвалиди и са поставени колчета, които няма да позволяват неправомерно паркиране на автомобили по тротоара.

***

На 27.06.2005 г. (понеделник) в Пловдив ще бъде Патриархът на Арменската Апостолическа Православна Църква в Турция Месроб Мутафян. Той ще има обяд с кмета на града ни д-р Иван Чомаков.
Посещението е свързано с отбелязването от арменската общност на 75-та годишнина и 50 години от ръкополагането на духовния глава на Арменската църква в Румъния и България Архиепископ Дирайр Мардикян.
Повече информация можете да получите от арменското църковно настоятелство в Пловдив с председател Ехиазар Узунян.

***

СВЕТОВНИЯТ ПРОБЕГ НА ХАРМОНИЯТА ЩЕ ПРЕМИНЕ
ПРЕЗ ПЛОВДИВ НА 28 ЮНИ 2005 г.
Международната щафета, организирана от международната спортна организация Шри Чинмой Маратон Тим, пристига в Пловдив от София. Атлетите ще влязат в града ни около 17.00 ч. през бул. “България”, ще преминат през ул. “Васил Левски”, през Пешеходния мост, ул. “Райко Даскалов”, ул. “Княз Александър І Батенберг” и ще приключи на пл. “Стефан Стамболов”. В 18.00 ч. участниците в пробега ще бъдат посрещнати с кратко тържество на откритата сцена на пл. “Стефан Стамболов”, като кметът Чомаков също ще ги поздрави за инициативата от името на пловдивчани.
На 29 юни в 08.00 ч. (пл. “Ст. Стамболов”) 15-те участника, които в Пловдив ще бъдат съпровождани от 30 пловдивски атлети, ще продължат пробега по обратния маршрут през Пловдив, за да отпътуват към град Карлово.
Пробегът, включващ 70 държави от целия свят е в България от 27 до 30 юни. През четирите дни участниците ще прекосят територията на страната ни по маршрут Гюешево, Кюстендил, Радомир, Перник, София, Ихтиман, Костенец, Пазарджик, Пловдив, Калофер, Габрово, Велико Търново, Горна Оряховица, Бяла и Русе.
 
Източник: ОБЩИНА ПЛОВДИВ – ПРЕССЛУЖБА

На снимката горе: Поглед към едно от приятните места за отдих през лятото в Пловдив - заведението на открито "Конюшните на царя"

Ден на славянската писменост и култура - 24 май
Още от най-древните запазени ръкописи на български книги можем да проследим традицията да се честват дните на двамата свети братя написали българската азбука - Св.Кирил (на 14 февруари) и Св.Методи...
21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.