Новини

Новини

 Светна с. Плочник – от днес електричество има и в последното населено място на Област Пловдив, останало без електрозахранване

Светна с. Плочник – от днес електричество има и в последното населено място на Област Пловдив, останало без електрозахранване

14.10.2008 г. 16:12:01


Дружеството инвестира 525 000 лв. в проект, който ще подобри захранването с електроенергия в региона като цяло


На 14 октомври тази година в присъствието на Областния управител на Пловдив Тодор Петков, кмета на Община Родопи Йордан Шишков, кмета на село Бойково Иван Милчев, жителите на селото и представители на EVN Bulgaria бе доставена за първи път електроенергия до домовете на местните хора. Плочник (на снимката) е последното населено място в пловдивска област, останало без електричество.


През 2007 г. дружеството стартира процес по подготовка на документацията и проект за електрификация на с. Плочник, Община Родопи. Селото се намира в Родопите, на около 35 км южно от гр. Пловдив и има 2 части – Горен Плочник и Долен Плочник.


С взаимодействието на Община Родопи бе изработен и осъществен първият етап от проекта – електрифицирането на Горен Плочник.


Техническите дейности стартираха през пролетта на 2008 г. Те включваха полагането на 20 киловолтова кабелна линия от съседното село Бойково. Освен това бе изграден компактен бетонен трафопост и прилежаща към него мрежа ниско напрежение. Едновременно с работата по проекта бе изграден и пътя от с. Бойково.


От септември 2008 г. КЕЦ Стамболийски предприе необходимите мерки за присъединяване на живущите в селото към електроразпределителната мрежа. До момента 38 жители на селото са подали молба за присъединяване, очакваният брой е около 80. За положителните резултати на проекта оценки дават самите жители на с. Плочник: „Днес е много радостен ден, повече от четвърт век мечтаем да имаме ток.Искам от името на всички живущи да изкажа своите благодарности на EVN Bulgaria, които работиха по най- точния и акуратен начин за това”, заяви г-жа Манник Куюмджиян.


Проектът по електрификацията на с.Плочник е част от Инвестиционната и Ремонтна Програма (ИРП) на КЕЦ Стамболийски за 2008 г. и е на стойност 525 000 лв. Инвестицията е не само за изграждане на инфраструктура, но и ще подобри сигурността на захранване в региона като цяло чрез свързването на района около Хвойна с този на селата Лилково, Ситово, Бойково и Плочник чрез подстанция Асеновград. Проектът може да помогне за развитието на туризма и за включването на бъдещи малки ВЕЦ в този район.


Освен това специалистите на дружеството са планирали разширяване обхвата на проекта до цялостно снабдяване с електричество на Плочник. С оглед на това в ИРП за КЕЦ Стамболийски за 2009 г. е планирано електрифицирането на Долен Плочник. Този проект вече е изготвен, а предвижданите средства, които EVN Bulgaria ще инвестира, са в размер на около 160 000 лв. Той обхваща полагането на кабелна линия 20 киловолта от Горен Плочник, изграждането на трафопост и мрежа ниско напрежение.

Текст-EVN

Снимка - foto.bg,

Ден на лъжата или Ден на хумора? За деня на хумора и шегата почти сериозно
На първи април си спомняме, какви сме били през останалите 364 дни на годината. (Марк Твен)
Преди 100 години правим скок във времето...
През 1916 година в 24.00 ч на 31 март, България прави "скок в бъдещето" - вместо 1 април настъпва 14 април...
 27 март - Международен ден на театъра
Мисията на театъра е да събира в едно хората, идеите, чувствата и Международният ден на театъра 27 март е една от най-значителните прояви на тази мисия.
Днес е БЛАГОВЕЩЕНИЕ
менници: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел, Бонка.Обредна трапеза: риба (печена или варена), шарена пита, лучникПразникът е наричан още Благовец, Б...
Световен ден на водата
Световният ден на водата се отбелязва на 22 март по решение на конференцията на ООН за околната среда и развитието, взето в Рио де Жанейро, Бразилия през юни 1992 година.
Честита Пролет!
Честита Пролет!
20.3.2019 г. 23:59:00
В 23 часа и 58 минути настъпи Астрономическата пролет.
20 март- Международен ден на франкофонията
Първият “Sommet de la Francophonie” се състои в Париж през 1986 г. В него участват около 44 държави, които решават да обявят 20 март за международен ден на франкофонията. През декември 199...
Днес е роден немският гений Рудолф Дизел
Да си припомним трагичната съдба на на великия немец - Рудолф Дизел, който продаде патента си   15 декември 1899 година. Мюнхен, ул. "Lessingstrasse&rd...
Днес е Тодоровден
Днес е Тодоровден
16.3.2019 г. 10:00:00
Именници: Тодор, Тодорка,Теодор, Теодора. Обредна трапеза: пита с мая, леща, чорба от гъби.
Мобилно приложение ориентира туристите за събитията и забележителностите в Пловдив
През последните години Пловдив привлича редица чуждестранни инвеститори, които създават свои производствени бази в икономическата зона на града. Това допринася както за намаляването на безработицата в региона, така и за рекламата на Пловдив в Европа и по света.