Новини

Новини

Нощ на музеите и галериите

Нощ на музеите и галериите

23.9.2010 г. 10:14:30
Традиционната Нощ на музеите и галериите в Пловдив тази година се организира в две вечери - на 24 и 25 септември (петък и събота) и отново ще задоволи всички вкусове и възрасти. Събитието, посветено на изкуствата и свободното им изразяване, предлага повече от 30 арт прояви, представени в 7 музея и 18 общински и частни галерии. Програмата на 25 –ти септември е наречена „Култ и клуб”. Тя обхваща 24 културни института, книжарници и неформални арт пространства.

На 24 септември пловдивчани и гостите на града ще могат да пътуват във времето не само в България, но и по света. Ще се потопят в отминали епохи с костюми за обредни и магични ритуали с изложбата „Магия за любов” в Регионалния етнографски музей. В Историческия музей ще се проведе Вечер на Тайланд. Ако искате да узнаете за подвизите на Източнорумелийската милиция, разгледайте изложбата посветена на нея и на българското Съединение.

Центърът за съвременни изкуства ще ви предложи пътуване до Япония с демонстрации на икебана, кимона, оригами. А с фотоизложбата „Послание от вечността” ще разберете повече за историята и съвремието на нашия град.

В Галерия „Сариев” ще може да наблюдавате сладката дрямка на художничката Мариела Гемишева, пък даже ще имате привилегията да я събудите. Така тя представя пърформанса „Peep Show”, част от изложбата „Любимият ми будоар”.

Няколко пловдивски галерии ще организират артистични демонстрации на живо, включително и бодиарт. В „Жорж Папазов” върху телата на актьорите от Мюзикхолен театър ще се прожектират фотографии и картини.

Почитателите на модерния балет да отидат в галерия „Трактат”, където ще могат да се насладят не само на красиви танци, но и на магиите на илюзиониста Марио. Не са забравени и любителите на джаза, както и на източноправославните хорови изпълнения.

Заредете се с енергия, защото това са само част от предизикателствата на 24 септември. Започват в 19 часа и продължават до 1 след полунощ. А на следващия ден – 25 –ти арт събитията не са по-малко интересни.
Ден на славянската писменост и култура - 24 май
Още от най-древните запазени ръкописи на български книги можем да проследим традицията да се честват дните на двамата свети братя написали българската азбука - Св.Кирил (на 14 февруари) и Св.Методи...
21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.