Новини

Новини

 12 октомври - Празник на българската община

12 октомври - Празник на българската община

12.10.2009 г. 17:25:51

Снимка - aviator, photo-cult.com

Денят се чества се за първи път през 1998 г. във Велико Търново по решение на Третото общото събрание на Националното сдружение на общините (18 юни 1998 г., Благоевград). На 12 откомври 1882 г. е публикуван първият закон за общините и градското управление в България.

В България има общо 263 общини, обединени в 28 области. Първата българска градска община е Бургас, основана на 7 Февруари 1878 г. Първият кмет на община Бургас е Нико Попов. На 12 октомври тази година се навършват 169 години от рождението му.

Днес най-голямата община в България е Столичната. Според официалните данни, тук над 1 200 000 души имат своя постоянен адрес. Представителната организация на българските общини е Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), учредено през 1996 г. от 94 общини. От 1999 г. в НСОРБ членуват всички общини в страната.

Община Пловдив: След освобождението на Пловдив от турско робство на 16 януари 1878 г започва развитието на града във възстановената българска държава. Общественият и стопански живот в града се ръководи от Пловдивската община, начело с първия кмет Атанас Самоковлиев.

 

Никулден (Св. Николай Мирликийски Чудотворец). Днес е празник и на банкерите и търговците
Именници: Никола,Николай, Николина, Ненка, Нина, Нено, Ненка, Нино, Кольо Обредна трапеза: рибник (печ...
5 декември - Сава (Преп. Сава Освещенни и Нектарий Битолски)
Именници: Сава, Савка, Владислав, Владислава, Слав, Слави, Славка.
4 декември - Варвара (Вмчц-а Варвара; Преп.Йоан Дамаскин)
Именници: Варвара, Барбара.\r\nОбредна трапеза: В преметена стая, до прясно измазаното огнище, на масата се нареждат медна питка...
1 Декември - Международен Ден за Борба Срещу СПИН
Световния Ден за борба срещу СПИН е обявен за първи път като такъв от Световната Здравна Организация и Генералната Асамблея на ООН (с резолюция 43/15) през 1988 година. Оттогава 1 декември се е превър...
Днес е Андреевден
Днес е Андреевден
30.11.2019 г. 8:00:00
Обредна трапеза: варени житни и бобови зърна, прясна питаНаричан с много имена, Андреювден, Ендрювден, Андрея, Андрей, Ендрин, Ъдрей, Ендрей, Дреювден, Едревден, Мечкинден
Св. Екатерина
Св. Екатерина
24.11.2019 г. 10:00:00
На 24 ноември църквата отбелязва паметта на Великомъченица Екатерина. Екатерина била чудно хубава и изключително религиозна девойка, родом от Александрия. Един ден в ...
Св. княз Александър Невски
Именници: Александър, Александра, Сашо, Сашка, Цанко (името „Александър” е от старогръцки произход и означава „защитник на мъжете").
Въведение на Божията Майка в храма - Ден на християнското семейство
На 21 ноември Българската православна църква отбелязва един от големите Богородични празници - Въведение на Божията Майка в храма, честван и като Ден на християнската младеж и семейство.
Св. апостол и евангелист Матей
Чества се на днешния ден, 16 ноември (29 ноември стар стил).
КОЛЕДНИ ЗАГОВЕЗНИ (преди Коледните пости)
Като мине Голямата Задушница и Архангеловден, идват и „Коледните заговелки" - тъй се нарича денят преди да се започне постенето, когато за последно се яде блажно.