Новини

Новини

Община Пловдив получава две от картините на Ди Киро

Община Пловдив получава две от картините на Ди Киро

16.7.2010 г. 9:11:38

Две творби на големия художник Димитър Киров - Ди Киро станаха собственост на община Пловдив. Съпругата на покойния творец  Русалия Кирова  и негова муза дари картините в знак на благодарност за това, че общината реставрира Къщата на художниците „Стамболян” в Старинния Пловдив, за да бъде открита там постоянна експозиция на Димитър Киров.

Не е тайна, че за Русалия Кирова и художника възрожденската къща има особено голямо значение. Там те се запознават. Маестрото е имал ателие в „Стамболян”. По това време Русалия била на специализация в Москва в „Балшой театър”. Но внезапно любимото кътче  на художника бива отнето.

„Тогава Димитър ми се обади. Каза ми, че е сам и са му взели ателието. Попита ме дали ще се омъжа за него. Това беше момента, когато му казах „да””, сподели музата на Ди Киро при откриването на постоянната експозиция през май. „Сега, когато той най-сетне се върна духовно  с изкуството си в къщата, не мога да изразя с думи какво значи това за мен”, добави тя.

Зам. – кметът по културата Петя Гогова и Русалия Кирова ще подпишат документите за дарените платна в офиса на нотариус Нели Белева.

News4000.bg

21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.