Новини

Новини

Панорама на камерните хорове ще се проведе в Пловдив

Панорама на камерните хорове ще се проведе в Пловдив

2.6.2010 г. 13:25:33
Панорама на камерните хорове ще се проведе в зала "Съединение" на Историческия музей от утре до 5 юни за четвърти път със любезното съдействие на Българския хоров съюз - София. Хоровата проява носи името на доц. Никола Липов - изтъкнат хоров диригент и преподавател, отдал целия си творчески път за развитието на камерното хорово изкуство.

Не случайно музикалната проява се провежда в Пловдив. Нашият град е един от първите в България, където през 19 век началните хорови прояви са свързани с католическите и протестантски мисии. По-късно в Марашкото училище по примера на останалите български училища в страната се формират едногласни хорове, пеещи църковен и светски репертоар.

Организирането на културното събитие е от значение не само за Пловдив, но и за цяла България. Имат възможност най-изявените камерни хорове да участват и покажат на публика и специалисти своето изкуство. По този начин ще се популяризира хоровата музика.

В четвъртото издание на Панорама на камерните хорове „Никола Липов" ще участват 12 камерни хорови колектива /детски, еднородни и смесени/ от Пловдив и страната.

Plovdiv24.com

Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
27.4.2019 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.