Новини

Новини

 Празник по случай 75-годишнината на Де Киро

Празник по случай 75-годишнината на Де Киро

21.5.2010 г. 14:10:53

Димитър Киров е жив, защото изкуството му е пред очите и в сърцата на хората. Всички ще могат да се докоснат до неговата душа, до творбите му, в които са втъкани неговите изтънчена естетика, човечност и талант. Това е лайтмотивът на празника, който община Пловдив и съпругата Русалия Кирова организират на 21 май в памет на покойния маестро Димитър Киров.

На този ден той трябваше да стане на 75 години и да посреща почитателите си с рожденическа изложба, както го правеше през последните 30 и няколко години. Но Ди Киро ни гледа отгоре, от небето, отиде си с мечтата да съгради галерия за съвременното изкуство. Сега в негова памет ценителите на творчеството му ще открият “Постоянна експозиция Димитър Киров”. Уникалните му платна и графики ще украсят къщата на художниците в Стария град под Хисаркапия.

Благодарна съм на отзивчивостта на кметската управа да увековечим един майстор, да подарим на пловдивчани неговата душевност, казва съпругата Русалия. В знак на благодарност тя ще подари на Пловдив едно голямо платно на Ди Киро.

40 картини на Димитър Киров от златните му години притежава градът. Те се пазят в хранилището на Градска художествена галерия. Сега ще бъдат подобаващо експонирани в новия музей. Експозицията ще се допълва от около 40 картини от личната колекция на Русалия Кирова, които тя ще предостави само за показване и няма да продава.

В експозицията няма да има вещи на художника. Не разбирам кому ще бъде интересен гардеробът, стативът или столът на Димитър Киров. Правим галерия за хората - за художниците и за публиката. Те искат да видят живото изкуство, творбите му, а не предметите, с които си е служил приживе, обясни идеята на експозицията Русалия. В подреждането на картините помагат скулпторът Димитър Рашков и изкуствоведът Иван Маразов.

Нито една картина на Димитър Киров не се продава. Те са безценни, за мен са много скъпи, не мога да се разделям с тях, обясни съпругата. Сред тях са емблематичните портрети, които майсторът рисуваше в сутрините на своите рождени дни. Завършваше ги по обед и тогава започваше празникът.

Отваряше вратите и посрещаше до късна доба прииждащите гости. Тези картини остават за поколенията, защото те отразяват философския авторов поглед, те са снимки на времето, в което е живял Димитър Киров, на неговото настроение, състояние на духа през последните 30 години.

Музеят на Ди Киро - един от последните мохикани в артистичен Пловдив, се открива на 21 май. Тогава Русалия ще покаже пред публика за първи път своите мемоари - книгата “Духът”, която събира техните 45 години брачен съюз и споделена любов. На тържеството ще свири виртуозният цигулар Мичо Димитров.

Марица


Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
27.4.2019 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.