Новини

Новини

 Празник по случай 75-годишнината на Де Киро

Празник по случай 75-годишнината на Де Киро

21.5.2010 г. 14:10:53

Димитър Киров е жив, защото изкуството му е пред очите и в сърцата на хората. Всички ще могат да се докоснат до неговата душа, до творбите му, в които са втъкани неговите изтънчена естетика, човечност и талант. Това е лайтмотивът на празника, който община Пловдив и съпругата Русалия Кирова организират на 21 май в памет на покойния маестро Димитър Киров.

На този ден той трябваше да стане на 75 години и да посреща почитателите си с рожденическа изложба, както го правеше през последните 30 и няколко години. Но Ди Киро ни гледа отгоре, от небето, отиде си с мечтата да съгради галерия за съвременното изкуство. Сега в негова памет ценителите на творчеството му ще открият “Постоянна експозиция Димитър Киров”. Уникалните му платна и графики ще украсят къщата на художниците в Стария град под Хисаркапия.

Благодарна съм на отзивчивостта на кметската управа да увековечим един майстор, да подарим на пловдивчани неговата душевност, казва съпругата Русалия. В знак на благодарност тя ще подари на Пловдив едно голямо платно на Ди Киро.

40 картини на Димитър Киров от златните му години притежава градът. Те се пазят в хранилището на Градска художествена галерия. Сега ще бъдат подобаващо експонирани в новия музей. Експозицията ще се допълва от около 40 картини от личната колекция на Русалия Кирова, които тя ще предостави само за показване и няма да продава.

В експозицията няма да има вещи на художника. Не разбирам кому ще бъде интересен гардеробът, стативът или столът на Димитър Киров. Правим галерия за хората - за художниците и за публиката. Те искат да видят живото изкуство, творбите му, а не предметите, с които си е служил приживе, обясни идеята на експозицията Русалия. В подреждането на картините помагат скулпторът Димитър Рашков и изкуствоведът Иван Маразов.

Нито една картина на Димитър Киров не се продава. Те са безценни, за мен са много скъпи, не мога да се разделям с тях, обясни съпругата. Сред тях са емблематичните портрети, които майсторът рисуваше в сутрините на своите рождени дни. Завършваше ги по обед и тогава започваше празникът.

Отваряше вратите и посрещаше до късна доба прииждащите гости. Тези картини остават за поколенията, защото те отразяват философския авторов поглед, те са снимки на времето, в което е живял Димитър Киров, на неговото настроение, състояние на духа през последните 30 години.

Музеят на Ди Киро - един от последните мохикани в артистичен Пловдив, се открива на 21 май. Тогава Русалия ще покаже пред публика за първи път своите мемоари - книгата “Духът”, която събира техните 45 години брачен съюз и споделена любов. На тържеството ще свири виртуозният цигулар Мичо Димитров.

Марица


Днес е ПЕТКОВДЕН (Преп. Параскева - Петка Търновска)
Именници: Петко, Петкана, Параксева, Пенчо, Пеньо, Пенка.Петковден, наричан още Петки - народен празник, свързан с някои предхристиянски елементи. В планинските райони на Петки се извършват о...
В петък е Международният ден на усмивката :)
По традиция (вече 12 години) всеки първи петък на октомври (през 2012 година на 5 октомври), преди да настъпи есента, се отбелязва Световният ден на усмивката.
ПОКРОВ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА
На 1 октомври 910 г. сарацините (араби) нахлули в пределите на Византийската империя и я подложили на тежко изпитание. Император по това време бил Лъв Мъдри (886-911). Свети Андрей Юродиви с ученика с...
22 септември - Ден на Независимостта на България
30 години след Освобождението на България от турска власт последствията от Берлинския договор 1 (13) юли 1878 продължават да тежат на българския народ. Окончателното отхвърляне на несправедливо наложе...
Днес е Вяра, Надежда и Любов
Именници: Вера, Вяра, Люба, Любов, Любен, Любомир, Надежда, Надя, Севда, София.Това е християнският празник на светиците Вяра, Надежда и Любов, и на майка им - света София. На тях са наречен...
КРЪСТОВДЕН (Въздвижение на св. Кръст Господен)
Именници: Кръстьо, Кръстина, Кръстена,  Кръстан, Кънчо, Ставри.Народен празник, свързан с края на летния и началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден или от Симеоновден ...
Нощта на музеите и галериите отново е в Пловдив!
Фестивалът “Нощ на музеите и галериите - Пловдив", успял да се превърне в емблематично събитие за културния живот у нас и посрещнал през годините близо половин милион посетители, се завръща за своята публика с програма, по-силна отвсякога. Неговото 14-то издание ще бъде на 13, 14 и 15 септември и ще представи 130 специални събития в 75 пространства със знакови куратори от България и чужбина.
Пловдив е "Сцена на кръстопът"
Международният театрален фестивал "Сцена на кръстопът" тази година ще е под мотото "Театъра - невъзможното" от 11 до 21 септември.
 История - през 924г. цар Симеон I Велики и император Роман І Лакапин сключват примирие
Пред стените на Константинопол цар Симеон I Велики и император Роман І Лакапин, сключват примирие, а не траен мир, за какъвто настоява византийската страна.Симеон I Велики е български княз (от 893...
Малка Богородица (РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА)
Третият празник в чест на Божията майка е този на нейното рождество. Той също се празнува предимно от жените, за да са живи и здрави, да раждат леко и да им помага Богородица в беда или тежка работа. ...