Новини

Новини

 Разширяват летище Пловдив, става резервно на софийското

Разширяват летище Пловдив, става резервно на софийското

11.1.2008 г. 16:29:19
Летище Пловдив ще бъде разширено с нов пътнически терминал, чието строителство се очаква да започне през лятото на 2008 г..

Предвижда се поетапно изграждане на нова рулева пътека за свързване на центъра на полосата с площадката за излитане и кацане на вертолети, както и нова стоянка за самолети. Разходите за строителство са предвидени в бюджета на Министерството на транспорта. Предвидените средства за 2008-2009 г. са до 5 465 420 лв., съобщиха от ведомството на Петър Мутафчиев.

Новият терминал ще покрива стандартите за международно летище . Капацитетът ще бъде 500 души за 2 часа, което означава, че за това време може да се обработи един излитащ и един кацащ самолет. Очаква се инвестицията да е окoло 20 млн.лв., като средствата ще бъдат от летищни такси на Гражданската въздухоплавателна администрация и от собствени капитали на дружеството, твърди шефът на летище Пловдив Янко Янков.
Междувременно вчера правителството реши транспортното министерство да поеме управлението на частта от летището, която досега бе собственост на Министерството на отбраната.

Имотите, които са публична държавна собственост, са в землищата на селата Крумово, Катуница, Ягодово и кв. Долни Воден.

Те включват летището, писта за излитане и кацане, пътеки за рулиране, перон и аероклуб, които са част от воения летищен комплекс Крумово.
С предоставянето им на МТ ще се създаде възможност за модернизиране и развитие на летището и превръщането на аерогара Пловдив в многофункционален комплекс, който ще обслужва граждански и военни въздухоплавателни средства.

Военното ведомство ще продължи да ползва част от летището като резервно за военно-авиационната база Граф Игнатиево.

С преотстъпването летището на транспортното министерство ще дадем възможност то да стане резервно на софийското и да приема повече самолети при гъста мъгла, обясни военният министър Веселин Близнаков.
През 2002 г. с решение на кабинета "Сакскобургготски", летище Пловдив беше обявено за летище за обществено ползване, което обслужва и международни полети.

Монитор

21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.