Новини

Новини

 Международният пролетен панаир беше открит

Международният пролетен панаир беше открит

12.5.2008 г. 15:25:46

"България е привлектателна за бизнеса, защото ние имаме един от най-добрите бизнес климати в Европа и най-атрактивна данъчна политика, а бързо растящият ни национален пазар е вечереално част от големия европейски пазар."-  Това каза при откриването на 28 международен пролетен панаир в Пловдив министърът на икономиката Петър Димитров.

Той бе категоричен, че ипотечната криза в световен мащаб няма да се отрази върху бизнес климата и чуждестранните инвестиции в страната и няма да забави развитието на България. Министърът увери, че управляващата коалиция ще направи всичко възможно и тази година растежът да надхвърли 6 процента. Той уточни, че през първите 3 месеца на 2008 година чуждестранните инвестиции са със 100 милиона евро повече в сравнение със същия период на миналата година.

Министър Димитров подчерта, че взетото решение от управляващата коалиция за осигурителните вноски 12 – 10 – 8 съответно държава – работодател – осигурен е най-добрият модел, който ще бъде приложен.

Относно бъдещата продажба на двете тютюневи фабрики в Стара Загора и Пловдив министърът съобщи, че вече има интереси от европейски и български купувачи. Окончателното решение според него ще бъде на Булгартабак холдинг като лично той се надява Пловдив да остане люлка на тютюнопроизводство.

Петър Димитров потвърди в Пловдив и проекта за откриване на филиали на Панаира и в други градове на страната. По думите му държавата ще осигури терени, а бизнесът ще инвестира в строителство на изложбени бази.
Откриването на филиали на Пловдивския панаир ще спре сегашното нелоялно конкуриране, при което две прояви на един и същи бранш вървят едновременно и взаимно си отнемат представителност. Така председателят на Българската търговско-промишлена палата Божидар Божинов коментира идеята.

Божинов изрази надежда, че и бизнес организации като БТПП и БСК също ще участват в обсъждането на проекта.В същото време той отказа да коментира дали двете организации поддържат интереса си за акционерно участие в панаира,каквито планове съществуваща допреди 3-4 години. В бъдеще панаирът ще представя българската продукция повече в контекста на произведена в Европейския съюз.Изложението вероятно ще модернизира визията си като стане арена повече на дискусии и обмяна на идеи, отколкото на пряк показ на стоки, прогнозира Божинов.

Радио Пловдив

На снимката панира от птичи поглед, автор nlm, photo-cult.com. За пьлен рзамер - клик .

22 септември - Ден на Независимостта на България
30 години след Освобождението на България от турска власт последствията от Берлинския договор 1 (13) юли 1878 продължават да тежат на българския народ. Окончателното отхвърляне на несправедливо наложе...
Днес е Вяра, Надежда и Любов
Именници: Вера, Вяра, Люба, Любов, Любен, Любомир, Надежда, Надя, Севда, София.Това е християнският празник на светиците Вяра, Надежда и Любов, и на майка им - света София. На тях са наречен...
КРЪСТОВДЕН (Въздвижение на св. Кръст Господен)
Именници: Кръстьо, Кръстина, Кръстена,  Кръстан, Кънчо, Ставри.Народен празник, свързан с края на летния и началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден или от Симеоновден ...
Нощта на музеите и галериите отново е в Пловдив!
Фестивалът “Нощ на музеите и галериите - Пловдив", успял да се превърне в емблематично събитие за културния живот у нас и посрещнал през годините близо половин милион посетители, се завръща за своята публика с програма, по-силна отвсякога. Неговото 14-то издание ще бъде на 13, 14 и 15 септември и ще представи 130 специални събития в 75 пространства със знакови куратори от България и чужбина.
Пловдив е "Сцена на кръстопът"
Международният театрален фестивал "Сцена на кръстопът" тази година ще е под мотото "Театъра - невъзможното" от 11 до 21 септември.
 История - през 924г. цар Симеон I Велики и император Роман І Лакапин сключват примирие
Пред стените на Константинопол цар Симеон I Велики и император Роман І Лакапин, сключват примирие, а не траен мир, за какъвто настоява византийската страна.Симеон I Велики е български княз (от 893...
Малка Богородица (РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА)
Третият празник в чест на Божията майка е този на нейното рождество. Той също се празнува предимно от жените, за да са живи и здрави, да раждат леко и да им помага Богородица в беда или тежка работа. ...
134 години от Съединението
Да си припомним фактите:По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и ...
Започва Есенният салон на изкуствата
Виртуози откриват Есенния салон на изкуствата
Симеоновден  - началото на Християнския календар
Християнският празник в чест на св. Симеон Стълпник е известен сред българите още като “Симеон орач”