Новини

Новини

Хорхе Букай ще чете заедно с Пловдив

Хорхе Букай ще чете заедно с Пловдив

9.6.2010 г. 10:28:33

Осмото издание на „Пловдив чете” ще се проведе от 9 до 13 юни под патронажа на президента Георги Първанов. Домакин на литературния форум е издателска къща „Хермес” със съдействието на община Пловдив, Международния панаир, Бизнес експертния съвет, Народна библиотека „Иван Вазов”, Културен център Тракарт и и Летни сцени „Конюшните на царя”.

Фестът ще бъде открит на 9 юни със старт на проявата Голямото четене. Идеята е в 11 часа да се даде старт на четенето в целия град: на площад „Стефан Стамболов", по главната улица, в библиотеки,читалища, книжарници, кафенета, ресторанти, в Царсимеоновата градина, както и в 100 таксиметрови коли, пловдивчани са поканени да прочетат по 1 страница.

Те ще получат като подарък книгата "Когато Пловдив беше столица” от Маньо Стоянов, от която безвъзмездно се предоставени 1500 екземпляра и още толкова от други автори. Специален гост на „Пловдив чете" е световноизвестният писател и психотерапевт Хорхе Букай, който утре ще се срещне с българския президент. С Орфеевия венец за поезия ще бъде отличен пловдивският писател Петър Анастасов.

 

20 български издателства ще представят продукцията си на специален книжен базар и ще предложат премиери и срещи със своите автори. 10 хиляди лева осигурява община Пловдив за попълване фонда на пловдивските библиотеки, а на талантливи ученици ще бъдат раздадени ваучери за книги. По традиция в рамките на „Пловдив чете" от Министерството на културата ще бъдат връчени националните литературни награди на името на Христо Г.Данов .

Радио Пловдив

21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.