Новини

Новини

Международни фолклорни състави дефилират в Пловдив

Международни фолклорни състави дефилират в Пловдив

26.7.2010 г. 13:31:25

От 26 до 30 юли Пловдив ще е домакин на Международния фолклорен фестивал. Форумът се провежда за 17-и път, като тази година гостуват танцови и музикални трупи от 6 страни – Молдова, Украйна, Португалия, Сърбия, Грузия и Беларус.

Домакин на това издание е Фолклорен ансамбъл „Тракия”, който отбелязва своята 35-а годишнина. Всеки ден в рамките на форума от 17,30 ч. ще се провеждат дефилета от дом „Левски” до площада пред общината, а от 20 ч. групите ще изнасят концерти на Античния театър.

Участниците във фолкорния фестивал ще имат спектакли в Хисар и в с. Ясно поле.

„Чуждестранното участие тази година е по-скромно, но въпреки това успяхме да съхраним фестивала в условията на криза” – заявиха от общината, която тази година е заделила 61 хил. лв. за културната проява.

Радио Пловдив

21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.