Новини

Новини

Ротарианците честват 100-годишнината си

Ротарианците честват 100-годишнината си

22.2.2005 г. 10:14:20

Тази седмица над 2000 български ротарианци в 61 града на страната честват тържествено 100-годишнината от създаването на "Ротари интернешънъл".  Те отбелязват вековния юбилей на най-голямата неправителствена организация в света, обединени в дистрикт(област) 2480  заедно с колегите си от Северна Гърция, Македония, Сърбия и Черна гора. Сред празничните прояви са специална декларация до държавните и правителствените ръководители на четирите държави и среща с президента Георги Първанов, който ще получи най-високата ротарианска награда - медала "Пол Харис фелоу".

Ротарианците даряват и камбана на монумента "Знаме на мира", която ще бъде открита официално в събота, 26 февруари, от зам.-председателя на Народното събрание Юнал Лютфи и придружена със засаждане на 100 рози в парка "Знаме на мира".

Юбилейните тържества у нас започват утре (сряда) с церемония по валидиране на пощенска марка, посветена на 100-годишния юбилей. В Пловдив специално за юбилея утре на 23-ти февруари ще бъде открит монументален паметен знак, изработен от скулптора Николай Савов по идея на архитект Илко Николов. В "Ротари парк", намиращ се в жилищен район "Тракия", ще бъдат засадени 100 дръвчета и ще бъде открита чешма. Чешмата е дар от Ротари клубовете в Пловдив и символ на тяхната идеална цел да служат на обществото. Във връзка с юбилея е издадена специална пощенска марка, която ще бъде представена и пусната за продажба в Пловдив още днес.
Днес в "Ротари интернешънъл" членуват 1 219 532 ротарианци - мъже и жени, обединени в 31 936 клуба в 166 страни по света.

Малко история:
Първият ротариански клуб възниква на 23 февруари 1905 г. в Чикаго по идея на младия юрист Пол Харис.
През 1910 г. "Ро-та-ри" свиква първия си конгрес и 16-те съществуващи тогава клуба се обединяват в национална асоциация.

Първият клуб извън границите на САЩ е основан в Канада през 1911 г., а по-късно същата година е създадена структура и в Лондон.

Само пет години след това първият българин ротарианец - за панагюрецът Събо Николов, член на "Ротари" от 1915 г., прави проучвания създаване на "Ротари клуб" в България.
На 22 април 1933 г. се подписва протоколът за учредително събрание на софийския "Ротари клуб", негови членове стават учени, предприемачи, финансисти, а през 1940 г. страната ни е обявена за самостоятелен дистрикт (област).
Въпреки двукратната му забрана у нас (през 1941 и 1951 г.) движението се възражда през 1989 г.

 

22 септември - Ден на Независимостта на България
30 години след Освобождението на България от турска власт последствията от Берлинския договор 1 (13) юли 1878 продължават да тежат на българския народ. Окончателното отхвърляне на несправедливо наложе...
Днес е Вяра, Надежда и Любов
Именници: Вера, Вяра, Люба, Любов, Любен, Любомир, Надежда, Надя, Севда, София.Това е християнският празник на светиците Вяра, Надежда и Любов, и на майка им - света София. На тях са наречен...
КРЪСТОВДЕН (Въздвижение на св. Кръст Господен)
Именници: Кръстьо, Кръстина, Кръстена,  Кръстан, Кънчо, Ставри.Народен празник, свързан с края на летния и началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден или от Симеоновден ...
Нощта на музеите и галериите отново е в Пловдив!
Фестивалът “Нощ на музеите и галериите - Пловдив", успял да се превърне в емблематично събитие за културния живот у нас и посрещнал през годините близо половин милион посетители, се завръща за своята публика с програма, по-силна отвсякога. Неговото 14-то издание ще бъде на 13, 14 и 15 септември и ще представи 130 специални събития в 75 пространства със знакови куратори от България и чужбина.
Пловдив е "Сцена на кръстопът"
Международният театрален фестивал "Сцена на кръстопът" тази година ще е под мотото "Театъра - невъзможното" от 11 до 21 септември.
 История - през 924г. цар Симеон I Велики и император Роман І Лакапин сключват примирие
Пред стените на Константинопол цар Симеон I Велики и император Роман І Лакапин, сключват примирие, а не траен мир, за какъвто настоява византийската страна.Симеон I Велики е български княз (от 893...
Малка Богородица (РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА)
Третият празник в чест на Божията майка е този на нейното рождество. Той също се празнува предимно от жените, за да са живи и здрави, да раждат леко и да им помага Богородица в беда или тежка работа. ...
134 години от Съединението
Да си припомним фактите:По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и ...
Започва Есенният салон на изкуствата
Виртуози откриват Есенния салон на изкуствата
Симеоновден  - началото на Християнския календар
Християнският празник в чест на св. Симеон Стълпник е известен сред българите още като “Симеон орач”