Новини

Новини

Учени от 10 държави ще представят безопасни храни в Пловдив

Учени от 10 държави ще представят безопасни храни в Пловдив

12.10.2006 г. 19:50:36
Свои проучвания за влиянието на различни фактори при създаването на безопасни храни ще представят учени от 10 държави на международен симпозиум в Пловдив. На форума, който се организира за първи път, ще бъдат изнесени над 70 доклада, засягащи производството и преработката на селскостопански растения и животни. Акцент са екологичните методи в хранителната индустрия по цялата верига от фермата до крайния продукт.

Симпозиумът “Екологични проблеми при производството на безопасни храни” ще се състои на 19 и 20 октомври 2006 г. в Дома на науката и техниката в Пловдив. Негов организатор е Сдружение “Регионални научно-технически съюзи”. Участват експерти от България, Германия, Гърция, Индия, Полша, Румъния, САЩ, Сърбия, Унгария и Черна гора.

На форума ще бъде представена перспективната плодово-лекарствена култура – хеномелес, селектирана от научен институт в Троян. Нови открития за българското кисело мляко са направили изследователи от Тракийския университет в Стара Загора.

Източниците на замърсяване и методите за контрол, намаляване на риска от остатъчни торове, пестициди и тежки метали в храните, предимствата на биологичното земеделие пред традиционните технологии са част от темите, които ще бъдат разисквани по време на симпозиума. Как биотехнологиите помагат в селекцията и правят овошките и зеленчуците по-устойчиви на болести и вредители, без да се торят, ще обяснят учени от Института по овощарство, Института по зеленчукови култури “Марица”, Института за изследване на доматите в Калифорния, САЩ. Най-новите си заключения за мониторинга и контрола на нитрати и тежки метали в почвата ще представят Институтът по почвознание “Пушкаров” и Аграрният университет-Пловдив.

Експерти от “Муди интернешънъл” и Университета за хранителни технологии-Пловдив ще разясняват евростандартите в хранително-вкусовата промишленост и изискванията за производство на безопасни храни.

Целта на този първи международен симпозиум е да се създаде комплексен модел за производство на безопасни храни в България, за да се помогне на нашите производители да бъдат конкурентни на пазара в Европейския съюз, обясни проф. Д-р Васил Ранков, председател на организацонния комитет и на Сдружение “Регионални научно-технически съюзи”-Пловдив.
 
БГФактор
Разпети петък
Разпети петък
26.4.2019 г. 8:00:00
На Разпети или Велики петък се възсъздава свалянето на Христос от кръста и неговото погребение.
Велики четвъртък
Велики четвъртък
25.4.2019 г. 8:00:00
Ранната сутрин на Великия четвъртък е отредена в повечето райони на страната за боядисването на яйцата.
Плащеницата на Торино – една от най – светите християнски реликви
Много е изписано, изучавано и спекулирано около Плащеницата на Торино (Sacra Sindone) – една от най – известните реликви в света на християнството. Споровете за автентичността й ще продължат може би завинаги.
Легенда за великденския заек
Великденският заек е един от най-разпространените и познати символи на Великден
Днес е Световният ден на книгата и авторското право
Световният ден на книгата и авторското право се отбелязва по решение на ЮНЕСКО от ноември 1995 г.
22 април - Международен ден на Земята
На 22 април се отбелязва Международният ден на Земята.
СТРАСТНА СЕДМИЦА (СТРАСТНА НЕДЕЛЯ)
Нарича се още Велика неделя - това е седмицата (понеделник-събота) преди ВЕЛИКДЕН, в която всеки ден се извършват определени действия, свързани с големия празник.
ЦВЕТНИЦА / ВРЪБНИЦА
Именници: Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Росица (Минчева), Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветан, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор
143 години от Априлското въстание
Отбелязваме 143 години от Априлското въстание. Априлското въстание избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет.
Днес е Лазаровден
Днес е Лазаровден
20.4.2019 г. 8:00:00
Именници: Лазар, Лазарина.Лазарица, Лазарница, Лазар, Лазарова събота - предпоследната събота преди СТРАСТНАТА НЕДЕЛЯ, денят преди Цветница/Връбница.