Новини

Новини

Учени от 10 държави ще представят безопасни храни в Пловдив

Учени от 10 държави ще представят безопасни храни в Пловдив

12.10.2006 г. 19:50:36 ч.
Свои проучвания за влиянието на различни фактори при създаването на безопасни храни ще представят учени от 10 държави на международен симпозиум в Пловдив. На форума, който се организира за първи път, ще бъдат изнесени над 70 доклада, засягащи производството и преработката на селскостопански растения и животни. Акцент са екологичните методи в хранителната индустрия по цялата верига от фермата до крайния продукт.

Симпозиумът “Екологични проблеми при производството на безопасни храни” ще се състои на 19 и 20 октомври 2006 г. в Дома на науката и техниката в Пловдив. Негов организатор е Сдружение “Регионални научно-технически съюзи”. Участват експерти от България, Германия, Гърция, Индия, Полша, Румъния, САЩ, Сърбия, Унгария и Черна гора.

На форума ще бъде представена перспективната плодово-лекарствена култура – хеномелес, селектирана от научен институт в Троян. Нови открития за българското кисело мляко са направили изследователи от Тракийския университет в Стара Загора.

Източниците на замърсяване и методите за контрол, намаляване на риска от остатъчни торове, пестициди и тежки метали в храните, предимствата на биологичното земеделие пред традиционните технологии са част от темите, които ще бъдат разисквани по време на симпозиума. Как биотехнологиите помагат в селекцията и правят овошките и зеленчуците по-устойчиви на болести и вредители, без да се торят, ще обяснят учени от Института по овощарство, Института по зеленчукови култури “Марица”, Института за изследване на доматите в Калифорния, САЩ. Най-новите си заключения за мониторинга и контрола на нитрати и тежки метали в почвата ще представят Институтът по почвознание “Пушкаров” и Аграрният университет-Пловдив.

Експерти от “Муди интернешънъл” и Университета за хранителни технологии-Пловдив ще разясняват евростандартите в хранително-вкусовата промишленост и изискванията за производство на безопасни храни.

Целта на този първи международен симпозиум е да се създаде комплексен модел за производство на безопасни храни в България, за да се помогне на нашите производители да бъдат конкурентни на пазара в Европейския съюз, обясни проф. Д-р Васил Ранков, председател на организацонния комитет и на Сдружение “Регионални научно-технически съюзи”-Пловдив.
 
БГФактор
Цитат от „Хамлет“ звучи на 32 езика в Пловдив
„Да бъдеш или да не бъдеш - това е въпросът“ е цитат от една от най-популярните пиеси на Шекспир „Хамлет“. Именно той ще прозвучи на 32 езика в Малката базилика в Пловдив по повод Международния ден на майчиния език, който отбелязваме на 21 февруари.
Тръгват Агра 2019 и още 6 изложби
Световни иновации на „Агра”, „Фудтех“ и „Винария
Започнаха честванията за 146-та годишнина от гибелта Васил Левски
С панихида и поднасяне на цветя в знак на признателност пловдивчани отбелязаха 146-та годишина от гибелта на Васил Левски.
 Вино и любов !
Вино и любов !
14.2.2019 г. 09:00:00 ч.
По стар стил 14 февруари (1 февруари) е денят на Трифон Зарезан. Много стопани предпочитат днешния ден за ритуала зарязване на лозето пред 1 февруари. Днес на много места отбелязват и деня на Свети Ва...
ВЛАСОВДЕН (Св. Влас)
ВЛАСОВДЕН (Св. Влас)
11.2.2019 г. 10:00:00 ч.
Именници: Власо
СВЕТИ ХАРАЛАМПИЙ
СВЕТИ ХАРАЛАМПИЙ
10.2.2019 г. 09:00:00 ч.
Именници: Харалампий, Хараламби, Ламби, Ламбри, Хари, Валентин, Валентина, Валери, Валерия.
Сретение Господне (Зимна Богородица)
Един от четирите празника, посветени на Божията майка. Съвпада с четиридесетия ден от рождението на Исус Христос, когато Богородица отива в Йерусалимския храм.
Вълчи празници (ТРИФОНЦИ) - 2-3 февруари
Именници: Симеон, Симеонка (на 3 февруари)
Днес е Трифоновден
Днес е Трифоновден
1.2.2019 г. 08:00:00 ч.
Именници: Трифон, Трифонка, Лозан
Годишнина от рождението на Ванга
Ванга или Баба Ванга, или Леля Ванга (родена Вангелия Гущерова) е българска пророчица. Прочута е в цял свят с пророкуванията си и често е наричана феномен, защото имала дарбата да предсказва бъдещ...