Учени от 10 държави ще представят безопасни храни в Пловдив

Учени от 10 държави ще представят безопасни храни в Пловдив

12.10.2006 г. 19:50:36
Свои проучвания за влиянието на различни фактори при създаването на безопасни храни ще представят учени от 10 държави на международен симпозиум в Пловдив. На форума, който се организира за първи път, ще бъдат изнесени над 70 доклада, засягащи производството и преработката на селскостопански растения и животни. Акцент са екологичните методи в хранителната индустрия по цялата верига от фермата до крайния продукт.

Симпозиумът “Екологични проблеми при производството на безопасни храни” ще се състои на 19 и 20 октомври 2006 г. в Дома на науката и техниката в Пловдив. Негов организатор е Сдружение “Регионални научно-технически съюзи”. Участват експерти от България, Германия, Гърция, Индия, Полша, Румъния, САЩ, Сърбия, Унгария и Черна гора.

На форума ще бъде представена перспективната плодово-лекарствена култура – хеномелес, селектирана от научен институт в Троян. Нови открития за българското кисело мляко са направили изследователи от Тракийския университет в Стара Загора.

Източниците на замърсяване и методите за контрол, намаляване на риска от остатъчни торове, пестициди и тежки метали в храните, предимствата на биологичното земеделие пред традиционните технологии са част от темите, които ще бъдат разисквани по време на симпозиума. Как биотехнологиите помагат в селекцията и правят овошките и зеленчуците по-устойчиви на болести и вредители, без да се торят, ще обяснят учени от Института по овощарство, Института по зеленчукови култури “Марица”, Института за изследване на доматите в Калифорния, САЩ. Най-новите си заключения за мониторинга и контрола на нитрати и тежки метали в почвата ще представят Институтът по почвознание “Пушкаров” и Аграрният университет-Пловдив.

Експерти от “Муди интернешънъл” и Университета за хранителни технологии-Пловдив ще разясняват евростандартите в хранително-вкусовата промишленост и изискванията за производство на безопасни храни.

Целта на този първи международен симпозиум е да се създаде комплексен модел за производство на безопасни храни в България, за да се помогне на нашите производители да бъдат конкурентни на пазара в Европейския съюз, обясни проф. Д-р Васил Ранков, председател на организацонния комитет и на Сдружение “Регионални научно-технически съюзи”-Пловдив.
 
БГФактор