Новини

Новини

 Църквата „Св.Пророк Илия” в „Изгрев” - със златен купол

Църквата „Св.Пророк Илия” в „Изгрев” - със златен купол

6.11.2008 г. 10:26:08

Единствената църква в Пловдивска епархия, която вече има златен купол, е „Св.Пророк Илия” в „Изгрев”. Куполът е на стойност 45000 лева. Предстои върху него да бъде поставен позлатен кръст с височина близо 2 метра. Средствата за него са осигурено изцяло от спонсори.

Новият купол, който тежи повече от тон, е изработен от немска фирма по специален йонно-плазмен метод, а покритието му е от 5-микроново титаниево съединение с цвят „злато”. Подмяната му е била наложителна заради напреднал стадий на прогниване на стария.

Църквата „Св. Илия”” е построена през 1928-ма година. Основният й ремонт е започнал в началото на тази година по инициатива на кмета на район „Източен” Иван Тотев и неговия заместник Петър Петров. Напълно е възстановен иконостасът. Вътрешното изографисване на православния храм ще започне догодина.

DarikNews

Месни Заговезни
Месни Заговезни
3.3.2019 г. 11:00:00
На този ден православните християни ядат за последен ден месо преди началото на 7-седмичните великденски пости - т.е."заговяват от месо", затова празничната трапеза е само от месни ястия. В...
Днес е 3-ти март...
Днес е 3-ти март...
3.3.2019 г. 8:00:00
В Сан Стефано за граници на възстановената българска държава са определени границите на създадената през 1870 г. със султански ферман Българска екзархия. Договорът е подписан на 3 март 1878 г., к...
Днес е 1 март – честита Баба Марта !
Именници: Марта, Мартин, Евдокия.\r\nЛетник, Баба Марта - празник, с който се отбелязва началото на пролетно-летния сезон. Първомартенската обредност заема важно място в г...
Цитат от „Хамлет“ звучи на 32 езика в Пловдив
„Да бъдеш или да не бъдеш - това е въпросът“ е цитат от една от най-популярните пиеси на Шекспир „Хамлет“. Именно той ще прозвучи на 32 езика в Малката базилика в Пловдив по повод Международния ден на майчиния език, който отбелязваме на 21 февруари.
Тръгват Агра 2019 и още 6 изложби
Световни иновации на „Агра”, „Фудтех“ и „Винария
Започнаха честванията за 146-та годишнина от гибелта Васил Левски
С панихида и поднасяне на цветя в знак на признателност пловдивчани отбелязаха 146-та годишина от гибелта на Васил Левски.
 Вино и любов !
Вино и любов !
14.2.2019 г. 9:00:00
По стар стил 14 февруари (1 февруари) е денят на Трифон Зарезан. Много стопани предпочитат днешния ден за ритуала зарязване на лозето пред 1 февруари. Днес на много места отбелязват и деня на Свети Ва...
ВЛАСОВДЕН (Св. Влас)
ВЛАСОВДЕН (Св. Влас)
11.2.2019 г. 10:00:00
Именници: Власо
СВЕТИ ХАРАЛАМПИЙ
СВЕТИ ХАРАЛАМПИЙ
10.2.2019 г. 9:00:00
Именници: Харалампий, Хараламби, Ламби, Ламбри, Хари, Валентин, Валентина, Валери, Валерия.
Сретение Господне (Зимна Богородица)
Един от четирите празника, посветени на Божията майка. Съвпада с четиридесетия ден от рождението на Исус Христос, когато Богородица отива в Йерусалимския храм.