Новини

Новини

130 филателисти показват уникати в панаира

130 филателисти показват уникати в панаира

27.10.2010 г. 10:03:03
Зад бронирани стъкла ще бъдат изложени най-ценните марки, които ще бъдат включени в експозициите на Международната филателна изложба "Балканфила 2010". 130 филателисти от 14 държави ще покажат свои тематични сбирки на над 400 табла от 28 до 31 октомври в Международен панаир Пловдив.

По същото време стартира новата проява на националния изложбен център - Панаирът на колекционерите "Булколекто", който се прави за първи път в България. На него ще се срещнат колекционерите и бизнесът, свързан с тяхното хоби. "Не случайно проявата е под мотото "Колекционерството - хоби, култура, инвестиции". Филателията, нумизматиката и други подобни дейности се смятат за сериозно интелектуално занимание. Но същевременно могат да бъдат и добра инвестиция, тъй като по правило стойността на колекционерските предмети се повишава в течение на времето", заяви главният директор на Международен панаир Пловдив Иван Соколов на пресконференция.

На изложението ще се представят филателисти и нумизматици, фирми за аксесоари, аукционна къща, експозиция от макети на 10 емблематични български сгради и уникални ретро автомобили, съобщи изпълнителният директор на Международен панаир Пловдив Богомил Бонев. Участниците подписват декларации, че не нарушават Закона за опазване на паметниците на културата, а ние като организатори прилагаме специални мерки за охрана на ценностите, добави той.
Като значимо културно събитие определи двата форума Спас Панчев, председател на Съюза на българските филателисти и на организационния комитет на "Балканфила 2010". Страната ни е домакин на реномираната проява за четвърти път. Сега тя се провежда под патронажа на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

На нея ще видим най-силните колекции от балканските държави и гости от Русия и САЩ, добави Спас Панчев. Освен експонати на Симеон Сакскобургготски и Иван Славков, посетителите ще могат да разгледат сбирки на Еър Галиц от САЩ и Николай Мандровски от Русия, които са свързани с България и са сред най-добрите в Европа и света. В специален почетен клас "Балкански филателни бисери" ще бъдат подредени експонати със златни медали от световни изложби. Работите на участниците ще бъдат класирани от международно жури.

Най-ценната българска марка - "Обърнатата конница", оценявана на 25 000 евро, също ще бъде на изложбата. У нас има само 5-6 от общо 25 екземпляра в света, каза Спас Панчев. "Ще покажем и някои много редки български издания от периода 1935-1940 година. Тогава са били отпечатани няколко царски блока в тираж 50-100 екземпляра, от които са запазени единични бройки", добави той.

В конкурса за най-красива българска марка на 2010 г. публиката ще оценява 42 марки, а събралата най-много гласове ще участва в световния конкурс във Виена. Отделно в официален клас ще бъде представена продукцията на "Български пощи" от 2006 до 2009 г. включително - общо 120 марки, пликове и печати, съобщи Христо Николчев, секретар на Съюза на българските филателисти.

Plovdiv24.bg
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
27.4.2019 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.