Новини

Новини

 Ученици от пловдивски училища взеха участие в европейската ученическа конвенция „Бъдещето на средното образование в Европа”

Ученици от пловдивски училища взеха участие в европейската ученическа конвенция „Бъдещето на средното образование в Европа”

9.12.2008 г. 13:13:04

Вчера в гр. Маастрихт (на снимката) завърши 4та Европейска ученическа конвенция на тема „Бъдещето на средното образование в Европа”, организирана от Европейската организация на ученическите съвети www.obessu.org и Европейската комисия. България беше представена от ученици от Пловдив и Варна. Те бяха изпратени от Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите и Асоциация „Голям брат, Голяма сестра”, които са партньори в организирането на срещата.

Димитър Тепавичаров, Христо Колев и Петър Дяксов от Пловдив представиха проблемите на българските ученици, свързани както със средното образование, така и с ученическото самоуправление, работата с администрациите на училищата, комуникацията с учителите и възможностите, които българското училище дава на своите възпитаници. Засегната беше и темата за въведения вечерен час и свободното време на учениците в България.

С идеите си пловдивските ученици участваха и в ревизирането на Европейската декларация за правата на учениците, която за съжаление е малко позната в България, а за правата на учениците в българските училища е трудно да се говори.

В своето обръщение към Европейските медии учениците споделиха:

При развитието на бъдещето на Европа е изключително важно да се започне от обща политика за образованието и от изчерпателна, всеобхватна и междукултурна посока на знанието. Учениците имат необходимостта да имат водеща роля в този процес. Нашият опит и мнения могат да обогатят образователните системи. Затова ние организирахме тази среща и дискутирахме БЪДЕЩЕТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО В ЕВРОПА. Конвенцията е момента, в който ученици от цяла Европа се събраха и имаха възможността да повлияят на политическите решенията, които ги засягат, но често са създадени без тяхно участие.”

В следващите дни тримата участници от Пловдив ще представят впечатленията си на своите съученици и ще обсъдят възможностите за популяризиране на европейските права на учениците и в нашата страна.

В сряда (10 Декември) от 10:00 ч. те ще се представят и на среща организирана от Европейския информационен Център Europe Direct.

 Днес се отбелязва Международният Ден на детето.
Днес се отбелязва Международният Ден на детето. Празникът е учреден от Световната конференция за защита на децата, състояла се през 1925 г. в Женева. През 1925 година генера...
Ден на славянската писменост и култура - 24 май
Още от най-древните запазени ръкописи на български книги можем да проследим традицията да се честват дните на двамата свети братя написали българската азбука - Св.Кирил (на 14 февруари) и Св.Методи...
21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.