Новини

Новини

 Ученици от пловдивски училища взеха участие в европейската ученическа конвенция „Бъдещето на средното образование в Европа”

Ученици от пловдивски училища взеха участие в европейската ученическа конвенция „Бъдещето на средното образование в Европа”

9.12.2008 г. 13:13:04

Вчера в гр. Маастрихт (на снимката) завърши 4та Европейска ученическа конвенция на тема „Бъдещето на средното образование в Европа”, организирана от Европейската организация на ученическите съвети www.obessu.org и Европейската комисия. България беше представена от ученици от Пловдив и Варна. Те бяха изпратени от Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите и Асоциация „Голям брат, Голяма сестра”, които са партньори в организирането на срещата.

Димитър Тепавичаров, Христо Колев и Петър Дяксов от Пловдив представиха проблемите на българските ученици, свързани както със средното образование, така и с ученическото самоуправление, работата с администрациите на училищата, комуникацията с учителите и възможностите, които българското училище дава на своите възпитаници. Засегната беше и темата за въведения вечерен час и свободното време на учениците в България.

С идеите си пловдивските ученици участваха и в ревизирането на Европейската декларация за правата на учениците, която за съжаление е малко позната в България, а за правата на учениците в българските училища е трудно да се говори.

В своето обръщение към Европейските медии учениците споделиха:

При развитието на бъдещето на Европа е изключително важно да се започне от обща политика за образованието и от изчерпателна, всеобхватна и междукултурна посока на знанието. Учениците имат необходимостта да имат водеща роля в този процес. Нашият опит и мнения могат да обогатят образователните системи. Затова ние организирахме тази среща и дискутирахме БЪДЕЩЕТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО В ЕВРОПА. Конвенцията е момента, в който ученици от цяла Европа се събраха и имаха възможността да повлияят на политическите решенията, които ги засягат, но често са създадени без тяхно участие.”

В следващите дни тримата участници от Пловдив ще представят впечатленията си на своите съученици и ще обсъдят възможностите за популяризиране на европейските права на учениците и в нашата страна.

В сряда (10 Декември) от 10:00 ч. те ще се представят и на среща организирана от Европейския информационен Център Europe Direct.

Днес е БЛАГОВЕЩЕНИЕ
менници: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел, Бонка.Обредна трапеза: риба (печена или варена), шарена пита, лучникПразникът е наричан още Благовец, Б...
Световен ден на водата
Световният ден на водата се отбелязва на 22 март по решение на конференцията на ООН за околната среда и развитието, взето в Рио де Жанейро, Бразилия през юни 1992 година.
Честита Пролет!
Честита Пролет!
20.3.2019 г. 23:59:00
В 23 часа и 58 минути настъпи Астрономическата пролет.
20 март- Международен ден на франкофонията
Първият “Sommet de la Francophonie” се състои в Париж през 1986 г. В него участват около 44 държави, които решават да обявят 20 март за международен ден на франкофонията. През декември 199...
Днес е роден немският гений Рудолф Дизел
Да си припомним трагичната съдба на на великия немец - Рудолф Дизел, който продаде патента си   15 декември 1899 година. Мюнхен, ул. "Lessingstrasse&rd...
Днес е Тодоровден
Днес е Тодоровден
16.3.2019 г. 10:00:00
Именници: Тодор, Тодорка,Теодор, Теодора. Обредна трапеза: пита с мая, леща, чорба от гъби.
Мобилно приложение ориентира туристите за събитията и забележителностите в Пловдив
През последните години Пловдив привлича редица чуждестранни инвеститори, които създават свои производствени бази в икономическата зона на града. Това допринася както за намаляването на безработицата в региона, така и за рекламата на Пловдив в Европа и по света.
СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ
СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ
10.3.2019 г. 8:00:00
Oбредна трапеза: баница, питка, млин със сирене, яйца, бяла халва с ядки, риба.
България отбелязва "Деня на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството"
България отбелязва днес "Деня на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството", обявен с решение на Министерския съвет на 13 февруари 2003 г. и отбелязан за първи път у нас...
Международният ден на жените се отбелязва днес
Днес в някои страни на света се отбелязва международният ден на жените. Празникът е свързан с първата масова проява на жени работнички в Ню Йорк на 8 март 1857 година.На Втората международ...