Новини

Новини

Над 6000 кукери се събраха на "Сурва"

Над 6000 кукери се събраха на "Сурва"

3.2.2013 г. 11:00:00
Голямата награда на 22-рия международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" за сурвакари спечелиха групите на пернишките села Дивотино и Богданов дол, които бяха удостоени със "Златна маска", съобщи БТА.
Деветчленно жури под председателството на проф. д-р Георг Краев присъди "Златна маска" и на кукерските групи от с. Търничене и Павел баня.
Златен медал за предаване на местната традиция получиха сурвакарите от пернишкия квартал "Бела вода" и кукерите от пловдивското село Отец Паисиево.
Като най-атрактивни бяха отличени групите от дупнишкото село Джерман и от бургаското Вресово.
Специални награди раздадоха областният управител на Перник Иво Петров, кметът Росица Янакиева, президентът на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон.
Призът на името на основателя на фестивала Йордан Николов бе връчен на дългогодишния деятел в областта на културата в Пернишки регион Емилия Максимова за принос в популяризирането на фестивала в страна и чужбина.
Наградата на публиката с sms гласуване получи брезнишкото село Кошарево.
Екскурзия до Венеция спечели операторът Ангел Стаменков, който ще посети романтичния италиански град по време на традиционния му карнавал.
В тазгодишното издание на фестивала се включиха над 6000 участници, сред които и девет групи от чужбина.

(c) Aspekti.info
Ден на славянската писменост и култура - 24 май
Още от най-древните запазени ръкописи на български книги можем да проследим традицията да се честват дните на двамата свети братя написали българската азбука - Св.Кирил (на 14 февруари) и Св.Методи...
21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.