Новини

Новини

ТЪРГОВСКАТА ГИМНАЗИЯ ОТБЕЛЯЗВА ВЕКОВЕН ЮБИЛЕЙ

ТЪРГОВСКАТА ГИМНАЗИЯ ОТБЕЛЯЗВА ВЕКОВЕН ЮБИЛЕЙ

18.2.2010 г. 9:50:16

Търговската през 30-те години - в центъра на снимката.

100-годишният юбилей на Националната търговска гимназия „Васил Левски” в Пловдив ще бъде отбелязан с тържествено събрание концерт в палата №11 на пловдвския панаир.

В късния следобед преподаватели и възпитаници на учебното заведение ще се включат във факелно шествие, което ще тръгне от Дома на младоженците в посока площад Централен. Там ще се състои тържествена заря, посветена на юбилея.

Тържествата ще продължат и утре с поднасяне на венци пред паметника на Васил Левски на Алеята на Бунарджика. След това ще се проведе тържествен Педагогически съвет с участието на дългогодишни преподаватели в учебното заведение.

Търговска Гимназия - Пловдив се създава по инициатива на Пловдивската търговско-индустриална камара. Първият учебен ден е на 15.ІХ.1910 г., когато в гимназията има 58 ученици. Тя е е четвъртата подобна в страната, след търговските училища в Свищов, Варна и Бургас. В началото гимназията се издържа от бюджета на Пловдивската търговско - индустриална камара, а по-късно е включена на издръжка от бюджета на Министерството на народното просвещение. Сегашната сграда на пловдвската търговска гимназия е специално построена за нуждите на учебното заведение през 1927-ма година.

Радио Пловдив

Снимката е търсена специално от Пловдивгайд. Клик за по-голям размер.

Снимка - Пейо Колев ©© Изгубената България 
21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.