Новини

Новини

Откриване на фестивала “Сцена на кръстопът”

Откриване на фестивала “Сцена на кръстопът”

9.9.2005 г. 7:42:18

Деветият  есенен международен  театрален фестивал “Сцена на кръстопът”  ще се открие утре на 10.09.2005 на Античния театър със спектакъла “Коса”  / познат от едноименния филмов хит  /  на театър “София “ и балет “Арабеск” . “Сцена на кръстопът”  се ортганизира  от едноименната фондация, Министерство на културата и община Пловдив.

До 22 септември  в Пловдив на 5 сцени ще бъдат показани 22 театрални представления от 19 театрални формации от страната, от Русия, Македония и Сърбия и Черна гора. Цените на билетите за различните представления са от 3 до 10 лева.

На снимката горе: Спектакълът "Коса" и Мариан Бачев, който дава всичко от себе си на сцената. Завършил е НАТФИЗ. Започва кариерата си в Габрово и Шумен. Днес той е звездата на мюзикъла "Коса" и играе в театър "София".

Плащеницата на Торино – една от най – светите християнски реликви
Много е изписано, изучавано и спекулирано около Плащеницата на Торино (Sacra Sindone) – една от най – известните реликви в света на християнството. Споровете за автентичността й ще продължат може би завинаги.
Легенда за великденския заек
Великденският заек е един от най-разпространените и познати символи на Великден
Днес е Световният ден на книгата и авторското право
Световният ден на книгата и авторското право се отбелязва по решение на ЮНЕСКО от ноември 1995 г.
22 април - Международен ден на Земята
На 22 април се отбелязва Международният ден на Земята.
СТРАСТНА СЕДМИЦА (СТРАСТНА НЕДЕЛЯ)
Нарича се още Велика неделя - това е седмицата (понеделник-събота) преди ВЕЛИКДЕН, в която всеки ден се извършват определени действия, свързани с големия празник.
ЦВЕТНИЦА / ВРЪБНИЦА
Именници: Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Росица (Минчева), Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветан, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор
143 години от Априлското въстание
Отбелязваме 143 години от Априлското въстание. Априлското въстание избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет.
Днес е Лазаровден
Днес е Лазаровден
20.4.2019 г. 8:00:00
Именници: Лазар, Лазарина.Лазарица, Лазарница, Лазар, Лазарова събота - предпоследната събота преди СТРАСТНАТА НЕДЕЛЯ, денят преди Цветница/Връбница.
Авиомузеят в Крумово отваря врати за празника на авиацията и космонавтиката
Днес честваме Международния ден на авиацията и космонавтиката.
Международен ден на ромите
Днешният ден е празник за ромската общност по цял свят.