Новини

Новини

Най-красивият холандски парк се пренася в НБ "Ив. Вазов"

Най-красивият холандски парк се пренася в НБ "Ив. Вазов"

21.6.2010 г. 9:00:03
Фотоизложба ще ни пренесе в най-красивия холандски парк Кьокенхоф от 21 юни в Централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов”.  Авторката Тони Димитрова  не без основание  нарича изложбата си  „Магията на цветята”.

Паркът Кьокенхоф, наричан цветната градина на Европа, е разположен на 32 хектара и в него са засадени над 4 млн. луковици. Той се намира в градчето Лизе на 40 километра от Амстердам. Всяка година   там могат да се видят повече от 600 вида лалета. Паркът представлява истинска наслада от цветове и форми, които така вдъхновяват Тони Димитрова, че тя създава  сайт с над 400 фотографии.  27 от тях ще видим в Народната библиотека.   Хоризонталните фотоси са с размер - 80 на 60 см, а вертикалните - 50 на 70 см.

Темата за въздействието на цветята и насладата, която техните безбройни цветове доставят на окото, занимава Димитрова от дълго време. Тя участва в различни конкурси за фотография, често  извън България. Идеята да снима внушителния  холандски парк идва от нейна приятелка, която й разказва, че близо до Амстердам  е разположен огромен парк със всякакви  пролетни цветя сред големи и малки езерца и чудни дървета.

Всъщност Кьокенхоф предлага няколко вида градини -  Френска, Ориндж Насау - японски градини, Английска и какви ли още не.
„Магията на цветята” ще остане да краси библиотеката до 2 юли. Откриването е от 18 часа.

News4000.bg

21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.