Новини

Новини

Денят на детето във факти. Днес Пловдив е център на тържествата за Деня на Европа.

Денят на детето във факти. Днес Пловдив е център на тържествата за Деня на Европа.

1.6.2006 г. 11:30:43

Международният ден на детето, честван в много страни по света, води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година. В България по традиция всички шофьори се призовават на 1 юни да се движат и през деня с включени фарове на къси светлини.


Датата 1 юни съчетава в себе си традиции от китайската и американската история. Погрешно е схващането, че комунистическата идеология има нещо общо с Деня на детето. През 1925 година генералният китайски консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони - китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие. Тази благотворителна акция в САЩ съвпада със спомената вече конференция, провеждаща се по същото време в Женева.


На 1 юни 1949 г. е учреден Международен ден за защита на децата. Това става с решение на сесията на Съвета на Международната демократична федерация на жените през ноември 1949 г. в Москва. За първи път 1 юни е честван през 1950 г. в 51 страни по света.

На 20 ноември 1959 г. Генералната асамблея на ООН приема Декларация за правата на детето, която провъзгласява равни права на децата в областта на възпитанието, образованието, социалната защита, физическото и духовното развитие независимо от цвета на кожата, националната принадлежност, имущественото състояние и др. Декларацията призовава родителите, обществените организации, правителствата да признаят правата на децата и да съдействат за тяхното осъществяване.

Календар Дир.Бг

* * *

На 1 юни 2006 г. Пловдив ще бъде център на тържества посветени на Деня на Европа, организирани под егидата на Делегацията на Европейската Комисия в България в 28-те областни града. Това съобщи Добрина Проданова, председател на пловдивската Търговско-промишлена камара/ТПК/.

Проектът в Пловдив включва информационни и културни събития и се организира от камарата и Евро Инфо Център.

Целта е, подчерта Проданова, пред възможно най-многобройна аудитория да се предоставят полезна информация и факти за Европейския съюз.

Честванията ще започнат с дискусия на тема "Европа - и от нас зависи". Представители на Делегацията ЕК, община Пловдив, областната управа и НПО ще засадят символично дръвче в Централната градска градина. Пак там ще се организира и панаир "Спирка Европа", което предвижда тематични щандове, които ще представят всяка страна-членка на ЕС с националната й кухня, символи, туристическа и друга полезна информация.

Празникът ще завърши с обявяване на конкурси за есета, рисунки и други на тема "Европейската ценност на моя град".
Днес.Бг

 

Origins of the Bulgarian Nation
9.4.2003 г. 0:00:00
Melnik and Melnik wine
26.3.2003 г. 0:00:00
\r\nAncient Bulg...
Plovdiv Hotels
19.7.2002 г. 15:40:15
Plovdiv Hotels µ@®¥¶...