Новини

Новини

От днес започва Курбан Байрям

От днес започва Курбан Байрям

8.12.2008 г. 14:00:38

Tази година мюсюлманите в цял свят празнуват Курбан Байрям на  8 декември. Празникът Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам,продължава 4 дни и в знак на благодарност за всички блага мюсюлманите правят жертвоприношение - колят курбан.

Празникът е свързан с легендата за Ибрахим, който принесъл в жертва на Аллах първородния си и единствен син Исмаил. В мига преди жертвоприношението правоверният баща бил известен от архангел Джибраил, че може да заколи овен (на турски “коч”, оттам и другото название на празника Коч Байрям) вместо детето си. Оттогава се принася в жертва овен, като се вярва, че както тече кръвта на убитото животно, така се измива и грехът. Смисълът на курбана не се състои в заколението на животното, нито в неговата кръв, нито пък в месото на животното. Целта на курбана се изразява в боязънта пред Аллах и подчинението на Неговата повеля.

Преди същинския празник има два предпразнични дни - малко и голямо Арише. На малкото Арише се раздават тестени храни - мекици, питки, баници, но само на съседите. На голямото Арише се раздават храни на близките, роднините и познатите, които живеят по-далеч.

Като своеобразно задължение е родените през този период да носят имената Байрям, Исмаил, Ибрахим, Арифе.

Курбан Байрам е празник, в който се извършва поклонението хадж - световния мюсюлмански конгрес в Мека (на снимката). Там в долината Мина се извършва традиционното "убиване на дявола с камъни". Всеки поклонник трябва да хвърли по седем камъка по три 18-метрови колони край моста Джамра, които символизират дявола. Хвърлянето на камъните става на мястото, където според историята Сатаната изкушавал Ибрахим.

Предстоящи дати за празника (от Уикипедия, данните са приблизителни):

  • 2009: 28 ноември
  • 2010: 17 ноември
  • 2011:   7 ноември

 

22 април - Международен ден на Земята
На 22 април се отбелязва Международният ден на Земята.
СТРАСТНА СЕДМИЦА (СТРАСТНА НЕДЕЛЯ)
Нарича се още Велика неделя - това е седмицата (понеделник-събота) преди ВЕЛИКДЕН, в която всеки ден се извършват определени действия, свързани с големия празник.
ЦВЕТНИЦА / ВРЪБНИЦА
Именници: Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Росица (Минчева), Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветан, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор
143 години от Априлското въстание
Отбелязваме 143 години от Априлското въстание. Априлското въстание избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет.
Днес е Лазаровден
Днес е Лазаровден
20.4.2019 г. 8:00:00
Именници: Лазар, Лазарина.Лазарица, Лазарница, Лазар, Лазарова събота - предпоследната събота преди СТРАСТНАТА НЕДЕЛЯ, денят преди Цветница/Връбница.
Авиомузеят в Крумово отваря врати за празника на авиацията и космонавтиката
Днес честваме Международния ден на авиацията и космонавтиката.
Международен ден на ромите
Днешният ден е празник за ромската общност по цял свят.
Ден на лъжата или Ден на хумора? За деня на хумора и шегата почти сериозно
На първи април си спомняме, какви сме били през останалите 364 дни на годината. (Марк Твен)
Преди 100 години правим скок във времето...
През 1916 година в 24.00 ч на 31 март, България прави "скок в бъдещето" - вместо 1 април настъпва 14 април...
 27 март - Международен ден на театъра
Мисията на театъра е да събира в едно хората, идеите, чувствата и Международният ден на театъра 27 март е една от най-значителните прояви на тази мисия.