Новини

Новини

От днес започва Курбан Байрям

От днес започва Курбан Байрям

8.12.2008 г. 14:00:38

Tази година мюсюлманите в цял свят празнуват Курбан Байрям на  8 декември. Празникът Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам,продължава 4 дни и в знак на благодарност за всички блага мюсюлманите правят жертвоприношение - колят курбан.

Празникът е свързан с легендата за Ибрахим, който принесъл в жертва на Аллах първородния си и единствен син Исмаил. В мига преди жертвоприношението правоверният баща бил известен от архангел Джибраил, че може да заколи овен (на турски “коч”, оттам и другото название на празника Коч Байрям) вместо детето си. Оттогава се принася в жертва овен, като се вярва, че както тече кръвта на убитото животно, така се измива и грехът. Смисълът на курбана не се състои в заколението на животното, нито в неговата кръв, нито пък в месото на животното. Целта на курбана се изразява в боязънта пред Аллах и подчинението на Неговата повеля.

Преди същинския празник има два предпразнични дни - малко и голямо Арише. На малкото Арише се раздават тестени храни - мекици, питки, баници, но само на съседите. На голямото Арише се раздават храни на близките, роднините и познатите, които живеят по-далеч.

Като своеобразно задължение е родените през този период да носят имената Байрям, Исмаил, Ибрахим, Арифе.

Курбан Байрам е празник, в който се извършва поклонението хадж - световния мюсюлмански конгрес в Мека (на снимката). Там в долината Мина се извършва традиционното "убиване на дявола с камъни". Всеки поклонник трябва да хвърли по седем камъка по три 18-метрови колони край моста Джамра, които символизират дявола. Хвърлянето на камъните става на мястото, където според историята Сатаната изкушавал Ибрахим.

Предстоящи дати за празника (от Уикипедия, данните са приблизителни):

  • 2009: 28 ноември
  • 2010: 17 ноември
  • 2011:   7 ноември

 

На този ден е роден Гоце Делчев (1872-1903)
“Аз възприемам света като място за културно съревнование между народите”
Днес е Денят на прегръдката
Светът днес отбелязва Деня на прегръдката
ПЕТЛЬОВДЕН
ПЕТЛЬОВДЕН
20.1.2020 г. 9:00:00
Обредна трапеза: сварен цял петел, обредни краваи (или пита).
Днес е Атанасовден
Днес е Атанасовден
18.1.2020 г. 8:00:00
Aтанасовден се почита като патронен празник от ковачи, ножари и налбанти. На 18 януари празнуват именниците Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка.
Днес е АНТОНОВДЕН
Днес е АНТОНОВДЕН
17.1.2020 г. 9:00:00
Именници: Антон (означава "безценен" на латински), Андон, Антония, Тончо, Тоня, Антон, Андон.
ЮЖНИЦИ -ВЕРИЖНИЦИ
ЮЖНИЦИ -ВЕРИЖНИЦИ
16.1.2020 г. 9:00:00
Празникът Южници-верижници е първият от комплекса Антоновден - Атанасовден (16-17-18 януари ) и е подготовка за другите два празника.
Света мъченица Татяна
Именници: Татяна, Таня
ДНЕС Е БАБИНДЕН
ДНЕС Е БАБИНДЕН
8.1.2020 г. 9:00:00
Празник, посветен на бабите-акушерки, родилките и здравето на децата. Съдържа 3 основни обредни елемента: къпане на малките деца от бабата, което се съпровожда с благословии, намазване на децата с ...
На 7 януари българската православна църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус. Празникът е известен още като <...
Днес е БОГОЯВЛЕНИЕ / ЙОРДАНОВДЕН
Именници: Йордан, Йорданka, Йонко, Йонка, Данчо, Данka, Дана, Богoлюб/а, Божан/а, Божил, Божидар/a, Боян/а, Богдан/a, Богомил/а, Бистра, Бончо, Бонка. \r\n