Новини

Новини

Тръгва Нощ на учените

Тръгва Нощ на учените

24.9.2010 г. 10:17:39

Отново тръгва Нощ на учените в Пловдив. Събитието ще е на 24 септември. Организатори са Медицински университет-Пловдив, в партньорство с Шуменския университет, Варненски свободен университет, Бургаски регионален музей и  АМТИИ-Пловдив. 

Програмата ще  включи забавни фокуси за най-малките, учени ще представят своето хоби пред гостите- демонстрации на спортни умения, изложби на интересни колекции, шахматен турнир в памет на известния хирург и шахматист проф. Юрий Тошев.

Автори от Медицинския университет ще изложат свои творби - живопис и художествена фотография в галерия Ромфея. На 24 септември в арт пространството ще бъдат представени и два алманаха  - поезия и проза на автори и преподаватели в МУ и сборник епиграми и карикатури на проф. д-р Никола Запрянов. В публичен дебат за оцеляване ще се включат известни медицински специалисти, които ще защитават своята дисциплина. Публиката ще оцени  кой най-оригинално и мотивирано устоява любимата си специалност и така ще заслужи да оцелее с място в спасителния сал.

Преподавателите от АМТИИ ще въведат гостите в магията на танца - уроци за всички по право хоро, ръченица и Елено моме в рамките на един час. Постиженията ще се демонстрират по време на денс парти във Факултета по дентална медицина. ПУ ще стартира нощта на учените в Ректората от 14 часа на 24 септември с тържествено връчване на сертификати на студенти практиканти от Филологическия факултет.

След това в 4 аудитория на ректората преподаватели от Физическия факултет и клуб Квант ще дадат на младите шанс за изява. В двора на университета ще се състои светлинно шоу, като за финал ще има дискотека.

podtepeto.com

Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
27.4.2019 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.