Новини

Новини

 Наградите "Пловдив" ще се раздават на 20-ти май

Наградите "Пловдив" ще се раздават на 20-ти май

3.5.2010 г. 13:04:14

Церемонията по връчване на статуетките, които се присъждат ежегодно в навечерието на Деня на славянската писменост, ще бъде на 20 май. Музиката е поверена на джазмена Петър Джурков, а водещи ще са актьорите Ирмена Чичикова и Ивайло Христов. Върху сценария мъдрува пак актьор - и това е Алексей Кожухаров.

Алекс е сред номинираните в категория „Театър" за ролята му на Алто в „Живите от мъртвата махала". За това превъплъщение в спектакъла на Николай Ламбрев той получи номинация за „Аскеер" за второстепенна роля. Тук Алексей ще се конкурира с колегите си от Кукления театър за „Едип. Празникът на ослепяването" и режисьора Ламбрев, в чиято постановка играе. Изкуствоведката Галина Лардева влиза в надпревара с Веселин Ламбрев, Емил Миразчиев, Вихра Григорова, Николай Минчев и Румен Жеков. Това са имената в раздела за изобразително изкуство.

Концертът на Оперно-филхармоничното дружество с Джон Лорд под диригентството на Найден Тодоров е първото предложение за постижения в областта на музиката. Директорът на ОФД Калуди Калудов е предложил предшественика си маестро Георги Димитров. Другите две номинации са за Академичния народен хор и камерен хор „Иван Спасов".

По традиция най-оспорвана е борбата за литература. За поредна година сред кандидатите за отличие е Александър Секулов, този път с книгата „Малката светица и портокалите". В битка с него влизат Петър Манолов, Величка Настрадинова, Стефан Бонев, Георги Райчевски, Станислава Станоева, Борис Роканов и Димитър Атанасов. Анета Тошева, Иван Атанасов и Здравка Петрова са предложенията са художествен превод.

Само по двама души са номинирани за архитектура и за фотография и операторско майсторство. Новият пътнически терминал на летище Пловдив донесе номинация на арх. Илко Николов, който ще спори за наградата с тандема арх. Радион Петров - арх. Димитър Димитров.

Операторът Виолин Палейков влиза в конкуренция с колегата си Асен Тихов.

В категория „Изкуство за деца" ще спорят балетно студио „Буратино", танцовият режисьор Желка Табакова, трупата на Кукления театър за спектакъла „Любопитното слонче" и девическа хорова формация „Евмолпея".  

Marica.bg


Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
Велика събота
Велика събота
27.4.2019 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.