Новини

Новини

Дни на изкуствата "Пролет в Стария град" от 15 до 30 април

Дни на изкуствата "Пролет в Стария град" от 15 до 30 април

15.4.2010 г. 9:09:04
Инициативата Празнични дни на изкуствата "Пролет в Стария град" ще се проведе от 15 до 30 април за трета поредна година в Стария град на Пловдив. Събитието включва:

Фестивал на китарни ансамбли (класика и джаз) на 23 и 24 април. Организатор е Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив. На 23 април ще се представят китарен ансамбъл „Академика" и дуо Борислав Ясенов (флейта) и Стела Динкова (китара). На 24 април - китарно трио "Акустик 3000" Цветан Недялков, Иван Лечев, Веселин Койчев, с участието на Наташа Миркович (вокал), Австрия.

Майсторски клас по пиано от 16 до 23 април. Преподавател Татяна Левитина от Московската консерватория „П.И. Чайковски" (Русия).

Майсторски клас по пеене от 19 до 25 април с ръководител Наташа Миркович Де-Ро (Виена, Австрия).

Творчески клас по живопис с преподавател Иван Арабаджиев - член на Съюза на българските художници - от 19 до 25 април.

Майсторските класове по пиано и пеене ще завършат със заключителни концерти. А изложба на рисунки ще закрие творческият клас по живопис.

На 29 и 30 април (четвъртък и петък) ще се състоят церемония по награждаване на отличените творби в Националния литературен конкурс "Огънят на Орфей" 2010 и творческа среща на участниците в конкурса. Те ще могат да обменят опит и идеи, да разгледат и опознаят културните и исторически забележителности на Стария град. Ще научат, че творчеството може да бъде и екипна дейност.

В рамките на Празничните дни ще се състои и конкурс за най-добър млад изпълнител - за деца, лишени от родителска грижа. Ще участват деца от домовете в Пловдив, Асеновград, Брацигово. Финалът ще бъде на 26 април.

Plovdiv24.bg


21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.