Новини

Новини

Юбилеи и събития ...

Юбилеи и събития ...

20.5.2005 г. 5:29:44

Художникът Димитър Киров празнува 70-годишен юбилей - Честито!

"Тези, които ме смятат за милионер, са прави. Аз действително съм милионер, защото притежавам най-голямата колекция от картини на Димитър Киров" - казва за себе си художникът, който днес празнува 70-годишнината си. Вероятно с подобни изказвания следва максимата на Гьоте - "Скромните хора обикновено имат основание да бъдат такива". Киров принадлежи на т.нар. "Пловдивска школа от 60-те" заедно с Енчо Пиронков, Георги Божилов-Слона, Йоан Левиев и др. Според критиците стилът му се отличава с взаимно допълване между фигуративност и абстракция. Той декомпозира реалната форма, за да изгражда върху нейните развалини нови форми. През годините, при това в рамките на въпросната изложба, могат да се проследят няколко цикъла в развитието му, които са плод на инвенции от други изкуства - музика и балет, от исторически и културни реминисценции, от увлеченията му по иконописта.

В биографията си Димитър Киров - Ди Киро има над 40 изложби в страната и чужбина. Носител е на много награди, а картините му са притежание на музеи, галерии и частни колекции в Германия, Грузия, Франция, Гърция, Испания, Канада, Чехия, Мексико, Русия, Гърция, Кипър, Дания, България и други страни.

На снимката горе: Картината на Д.Киров "Диалог"(1988)

Източник: в. Сега

* * * * * * * * * *

Фестивалът „Златен ключ” ( 25 – 28 май 2005)

Третият фестивал на франкофонската песен „Златен Ключ” ще се проведе в Пловдив. В него ще участват аматьори от България и от още 9 европейски държави. Те ще се състезават за пластиката на френския скулптор Жино Шарпонтие. Галаконцертът на най-добрите ще бъде на 28-ми май на Античния театър. Програмата включва:

25.05.05 (сряда) – Вечер - посветена на франкофонската песен и със специалното участие на Франческа Солвил и участници от първата българска Star academy 2005

27.05.05 (петък) – Рок вечер с френските групи “Torps”  и  “Rue de la muete” и вокалът на група „Ахат” – Звезди

28.05.05 (събота) – Галавечер с участието на наградените, освен това изпълнения на  френския ансамбъл “Paris Combo” и дует „Каризма”

На открита сцена пред общината всеки следобяд ще има концерт на живо на българските и чуждестранните участници във фестивала. Екип на канал на канал TV5 ще заснеме и излъчи събитието. Деловата програма предвижда кръгла маса с участието на български и френски журналисти от седмичника „Куриер интернасионал”.

Международният фестивал се организира от генералното представителство на „Алианс Франсез България”, което е с център Пловдив. Проявата ще проследи и генералният секретар на „Алианс Франсез Париж” Жан-Клод Жак, изтъкнат френски интелектуалец.

Източник: в. Позвънете

 

 

Годишнина от смъртта на цар Петър
На този ден през 969 година умира цар Петър I
Днес е Григоровден
Днес е Григоровден
25.1.2020 г. 8:00:00
Днес, 25 януари, тачим паметта на Свети Григорий Богослов или Григорий Назиански
На този ден е роден Гоце Делчев (1872-1903)
“Аз възприемам света като място за културно съревнование между народите”
Днес е Денят на прегръдката
Светът днес отбелязва Деня на прегръдката
ПЕТЛЬОВДЕН
ПЕТЛЬОВДЕН
20.1.2020 г. 9:00:00
Обредна трапеза: сварен цял петел, обредни краваи (или пита).
Днес е Атанасовден
Днес е Атанасовден
18.1.2020 г. 8:00:00
Aтанасовден се почита като патронен празник от ковачи, ножари и налбанти. На 18 януари празнуват именниците Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка.
Днес е АНТОНОВДЕН
Днес е АНТОНОВДЕН
17.1.2020 г. 9:00:00
Именници: Антон (означава "безценен" на латински), Андон, Антония, Тончо, Тоня, Антон, Андон.
ЮЖНИЦИ -ВЕРИЖНИЦИ
ЮЖНИЦИ -ВЕРИЖНИЦИ
16.1.2020 г. 9:00:00
Празникът Южници-верижници е първият от комплекса Антоновден - Атанасовден (16-17-18 януари ) и е подготовка за другите два празника.
Света мъченица Татяна
Именници: Татяна, Таня
ДНЕС Е БАБИНДЕН
ДНЕС Е БАБИНДЕН
8.1.2020 г. 9:00:00
Празник, посветен на бабите-акушерки, родилките и здравето на децата. Съдържа 3 основни обредни елемента: къпане на малките деца от бабата, което се съпровожда с благословии, намазване на децата с ...