Новини

Новини

 Авторът на най-нашумелия и най-награждавания роман "Соло" - Рана Дасгупта, ще гостува в Пловдив , днес 29 април от 18.30 ч.

Авторът на най-нашумелия и най-награждавания роман "Соло" - Рана Дасгупта, ще гостува в Пловдив , днес 29 април от 18.30 ч.

29.4.2010 г. 8:55:11

 

Авторът на най-нашумелия и най-награждавания роман "Соло" - Рана Дасгупта, ще гостува в Пловдив на 29 април от 18.30 ч. Негов домакин е поетесата Божана Апостолова. Тя ще го представи в София, Пловдив, Стара Загора и Варна.

"Соло" е разказ са съдбата - истинска и въобразена - на един стогодишен българин. Действието на романа се развива в София и проследява историята, надеждите и провалите на последното столетие.

Миналата година "Соло" спечели "Not the Booker Prize" и току-що стана носител на Commonwealth Writers' Prize.

Рана Дасгупта е британец на около 40 г. Роден в Кентърбъри. Отраства в Кембридж, учи в Бейлиол колидж, Оксфорд, специализира във Франция и САЩ. Живее в Делхи. Индийците го нареждат в топ 3 на своята писателска листа.

Марица


Британско-индийският белетрист Рана Дасгупта публикува своя роман "Соло", в който голяма част от действието се развива в България, пише вестник "Файненшъл таймс".

Джон Съдърланд от "Файненшъл таймс" прави кратка рецензия на произведението, която разкрива любопитни за българската публика подробности от неговото съдържание.

Действието започва през 2005 г., а главният герой, слепият Улрих, по това време е на 100-годишна възраст - малко по-млад от българската държава, "създадена" като конституционна монархия от "водовъртежа" на събитията на Балканите през 1878 г. Авторът прави ретроспективен скок към младостта на своя герой, а действието се завръща в 2005 г. едва на 168-а страница. Бащата на Улрих е амбициозен железопътен инженер, който мечтае да свърже Багдад, София и Париж с лъскава нова железница и "да измъкне България от Азия". Младият Улрих проявява афинитет към музиката, но баща му попарва брутално неговите стремежи, като хвърля цигулката му в огъня и се зарича, че няма да му позволи "да провали живота си".

Животът на Улрих преминава през различни перипетии, както и този на баща му, който е осакатен през Първата световна война. Тогава, както и през Втората световна война, България се бие на страната на Германия, отбелязва Съдърланд. "Голяма грешка", заключава той. Впоследствие страната попада под ботуша на Кремъл и "най-тъпата пионка на Москва - Тодор Живков", както се изразява Съдърланд.

Майката на Улрих е отведена без причина в "български ГУЛАГ", от който се завръща, загубила разсъдъка си. България е плячкосана и отровена от комунистическите си господари до такава степен, че замърсеният софийски въздух разяжда дамските чорапогащници. Улрих прекарва последните си дни сам в мизерна стая до автогарата. В този момент действието се завръща в 2005 г., откъдето започва.

Ако романът беше приключил на тази 168-а страница, той щеше да бъде своеобразна приказка за провала на малката държава от Източния блок и на един огромен социален експеримент, отбелязва Съдърланд. Повествованието обаче продължава в поредица от привидно несвързани помежду си случки. Една от тях е историята на метреса на грузински олигарх, който е убит след 1989 г. След неговата смърт тя става партньорка на шеф на американска компания - гигант в развлекателната индустрия. Двамата подпомагат български музикант и негов сънародник - текстописец, които получават световно признание.

Съдърланд се изказва сравнително скептично за качествата на романа, който според него е написан в доста сух стил. "Но в крайна сметка колко добри романи за България сте чели?", пита риторично той в края на своята статия. Според Съдърланд, който перефразира думите на Невил Чембърлейн по адрес на Чехословакия, България е "далечна страна, за която знаем малко, а ни пука още по-малко".

БТА

Въведение на Божията Майка в храма - Ден на християнското семейство
На 21 ноември Българската православна църква отбелязва един от големите Богородични празници - Въведение на Божията Майка в храма, честван и като Ден на християнската младеж и семейство.
Св. апостол и евангелист Матей
Чества се на днешния ден, 16 ноември (29 ноември стар стил).
КОЛЕДНИ ЗАГОВЕЗНИ (преди Коледните пости)
Като мине Голямата Задушница и Архангеловден, идват и „Коледните заговелки" - тъй се нарича денят преди да се започне постенето, когато за последно се яде блажно.
Днес е Св. Мина (Мчц-и Св. Мина, Св. Виктор и Св. Викентий; Преп. Теодор Студит; Мчц-а Стефанида)
Именници: Минчо, Мина, Минка; Виктор, Виктория; Викентий.\r\nНа 11 ноември православната църква отбелязва празника на Свети Мина,
8 ноември - Архангеловден (Събор на Св. Арх.Михаил)
Именници: Ангел, Ангелина, Михаил, Михаила, Гавраил, Радка, Радко, Рангел, Райчо, Райна, Огнян, Пламен, Емилия, Емил, Милен, Милена\r\nОб...
ГОЛЯМА (АРХАНГЕЛСКА) ЗАДУШНИЦА - първата събота преди Архангеловден
Голямата, или още както още я наричат Архангелската Задушница, е първата събота преди Архангеловден. .
Днес e Денят на народните будители
Денят на народните будители се отбелязва като един от големите български празници, с който се припомня за делото на всички онези българи, допринесли за Освобождението ни
Днес е Мишкин ден
Днес е Мишкин ден
27.10.2019 г. 10:00:00
Не пипайте остри предмети Жените да не докосват ножове, игли, куки и сечива
Днес е ДИМИТРОВДЕН (Вмчк.Димитрий Солунски – Мироточец)
Именници: Димитър, Димитрина, Димо, Димка, Драган, Драгана, Митко, Митра.Обредна трапеза: пита с ябълки, яхния от петел, курбан от овче месо.Празникът, наричан още Митровден,  в на...
19 октомври е празник на Св. Йоан Рилски и на Рилския манастир
19 октомври е празник на Св. Йоан Рилски - една от най-изявените личности и най-почитаният български светец. На този ден православната църква чества откриването на мощи...