Новини

Новини

Посрещаме Божигробската чудотворна икона на Света Богородица от Йерусалим

16.7.2010 г. 10:00:32

Божигробската чудотворната икона на Света  Богородица от Йерусалим – едно от най-големите духовни съкровища по Светите земи,  ще бъде в Пловдив за храмовия празник на митрополитската църква „Света Марина”. Свещеният образ на Благословената Дева Мария, наречена Божигробска, ще бъде изложен за поклонение в храма през празничните дни – 16, 17, 18, 19, 20 и 21 юли т.г.

17 юли е денят,  в който православните християни почитат паметта на Света великомъченица Марина.

Божигробската чудотворна икона на Света Богородица  ще бъде донесена от църковна делегация от Йерусалимската патриаршия – Архиепископа на Иоапия Дамаскин,  придружаван от Архимандрит Модест. Посрещането на светинята ще бъде на 16 юли 201 г. на площад „Централен” в Пловдив в 18 ч. По същото време ще пристигне и Негово Светейшество Вселенският Патриарх  Вартоломей.

На специално изградената за случая трибуна на площада Негово Светейшество патриарх Вартоломей, Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай и много архиереи от целия православен свят и Българската православна църква,  ще отслужат тържествен молебен пред Чудотворната икона на Света Богородица Всички ще се обединим в обща молитва към Всеподателя Бога и Пресветата Божия майка за здраве, мир, благоденствие и благодатна закрила на нашия град и народа ни.

С чудотворната икона на Света Богородица от Божи гроб Вселенският патриарх Вартоломей и архиреите от различните поместни православни църкви и множество свещеници  ще се отправят в  литийно шествие по Главната улица до митрополитския храм „Света Марина”, където Негово Светейшество Вселенския Патриарх Вартоломей ще възглави  Празничната вечерня по случай  храмовия празник. След това иконата ще остане в храма за поклонение, освещение и благословение на вярващите.

През  празничните дни митрополитската църква „Света Марина” ще бъде отворена непрекъснато – и през нощта, за да могат да се докоснат до светинята всички, които пожелаят, и да се поклонят. Чудотворният образ на Пречистата Дева Мария, изобразена с Богомладенеца Христос на ръце, се намира в храма на Светия Гроб Господен в Йерусалим.  Много са чудесата и изцеленията, извършени от Богородица, и описани от вярващите.  Затова и почитта към Божията майка е един от основните елементи от духовния живот на християните.

Чудотворното изображение на Божигробската Пресвета Богородица е уникално. Свещеният образ на Божията Майка има особено място в сърцата на православните християни по целия свят. Иконата  напуска храма в Йерусалим само на големи празници с разрешение на Светия Синод на Йерусалимската Патриаршия. За пътуването й в Пловдив е издаден специален документ и за нас, християните от Пловдивска епархия, този жест е голямо благословение  – ясен знак за братските отношения между Българската православна църква и Йерусалимската патриаршия, и признание за Пловдивска епархия като средище на силна вяра и вековни общочовешки духовни ценности.

Пловдивска православна телевизия – най-новата църковна медия, ще излъчва на живо в реално време от площад „Централен”, посрещането на Божигробската  чудотворна икона на Света Богородица, както и Празничната вечерня – на живо в реално време от храма „Света Марина”.  По този начин тържеството на вярата в Пловдив ще бъде достояние на всички православни хора по света, които гледат  www.plovdivskamitropolia.bg.


News4000.bg

21 май - СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА
Празникът Св. Св. Константин и Елена (Костадиновден) е последният пролетен празник, чиято обредност подсеща за настъпващото лято. Тачи се с ритуали само в...
Европейската нощ на музеите
Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви.
Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2019 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
28.4.2019 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.